A magyar bor csak akkor lehet versenyképes, ha annak minősége a mostaninál is jobb lesz és a hungarikumokat sikerül elismertetni a piacon. Az ágazat jövedelmezősége szempontjából alapvető, hogy a jelenlegi 1 dollár, 1 euró körüli literenkénti átlagárat 1,5-2 euróra sikerül-e feltornászni.
A múlt év végén elkészült a nemzeti borstratégia. Ez azzal számol, hogy a következő 20 évben a magyarországi egy főre jutó borfogyasztás átlaga 35 literre emelkedik és az országból évente mintegy 1 millió hektoliter bort lehet majd kivinni.
A szőlőskertek nagysága 75 ezer hektár körül mozog majd, ebből a termőterület mintegy 60 ezer hektár lesz. Évente Magyarországon mintegy 4,0-4,2 millió hektoliter minőségi bor előállítását prognosztizálja a stratégia. A jelenlegi 1 dollár körüli literenkénti exportárat pedig átlagosan 2 dollár fölé emeli. Mindennek megvalósulásához azonban sok kormányzati és ágazati munkára van még szükség - vélte a HNT főtitkára.
Borászok és bormarketing az ágazat talponmaradásáért
A magyar szőlős- és borosgazdák élesedő versenyre számíthatnak Magyarország európai uniós belépését követően, adott hangot véleményének Urbán András, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára.