<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A budapesti A-kategóriás irodapiacon 100 312 négyzetméterre volt kereslet a tavalyi negyedik negyedévben, ugyanakkor a rendelkezésre álló terület két átadással, 20 600 négyzetméterrel bővült - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) hétfőn.

Az A-kategóriás épületekkel szemben elvárás a reprezentatív homlokzat, színvonalas szolgáltatás - étterem, biztonsági szolgálat -, reprezentatív központi recepció, őrzött mélygarázs, rugalmas belső térkialakítás, álpadló és álmennyezet, kiépített számítógép-hálózat, korszerű légkezelés.

A kereslet a negyedik negyedévben 5 százalékkal magasabb volt a harmadik negyedévben rögzített értéknél, viszont 17 százalékkal elmaradt a 2011 azonos időszakában mérttől. A teljes bérbeadáson belül az új szerződések részesedése 44 százalék volt, a többi szerződés-hosszabbítás.

A tavalyi teljes újiroda-kínálat alig haladta meg az utolsó negyedéves bővülést: 22 951 négyzetméter volt. Ezzel a teljes kínálat 3 196 405 négyzetméterre nőtt. Ebből 2 642 822 négyzetméter a modern, spekulatív fejlesztésű irodaterület, és 553 583 négyzetméter a saját tulajdonban lévő irodaház.

A teljes A-kategóriás kereslet 2012-ben 344 977 négyzetméter volt, 13 százalékkal maradt el az előző évitől.

A kihasználatlansági ráta 21 százalék volt a negyedik negyedévben, amely fél százalékpontos csökkenés az előző negyedévhez képest, de még mindig 1,8 százalékponttal magasabb, mint az egy évvel korábbi volt.

A B-kategóriás irodakínálat Budapesten - a piaci szereplők becslése szerint - 600 ezer négyzetméter.

A B-kategóriás irodák jó minőségű, új építésű vagy felújított, de a luxus irodáknál olcsóbb kivitelezésű, alacsonyabb szintű szolgáltatást nyújtó épületekben találhatók. A műszaki tartalom és a szolgáltatási csomag itt is magába foglalja a kiépített számítógépes és telefonhálózatot, az irodaterek légkondicionálását, a mélygarázst és a biztonsági szolgálatot.

Az A-kategóriás irodák összesítését készítő BIEF tagjai: CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, DTZ, Robertson Hungary, Eston International és a Jones Lang LaSalle.

MTI