2015. november 18. 07:10

A Brassó melletti Vidombákon (Ghimbav) letették kedden az Airbus Helicopters új gyáregységének az alapkövét, amelyben 2017-től kezdik gyártani a H215-ös kétmotoros nehézhelikoptert - közölte a Mediafax hírügynökség.

Az egyhektáros területen felépülő gyáregységben 300 munkahelyet teremtenek, és évi 15-20 H215-ös helikopter összeszerelését tervezik - jelentette be az ünnepségen Guillaume Faury, az Airbus Helicopters Group elnöke. Hozzátette, a vidombáki gyáregységben végzik majd a H215-ös modell tervezését, gyártását és az eladás utáni szolgáltatásokat is.

A Mediafax hírügynökségnek Alexandru Nastase államtitkár elmondta, a gyáregység 15 millió eurós (4,5 milliárd forint) beruházással épül fel, amelyhez a román kormány 20 millió lejes (1,4 milliárd forint) állami segéllyel járul hozzá.

"A H215-ös modellnek stratégiai jelentősége van az Airbus Helicopters számára. Általa a szükségleteknek leginkább megfelelő helikoptert ajánlhatjuk ügyfeleinknek rendkívül versenyképes üzemeltetési költségek mellett. A NATO-ban és az EU-ban is fontos szerepet betöltő Romániával kötött partnerség révén meggyőződhetünk arról, hogy a legendás kétmotoros nehéz helikopterek gazdaságosabbak mint valaha" - idézte Guillaume Fauryt a Mediafax.

Környezetkímélő vasmadárral újít az Airbus 2014-ben:

A H215-ös modell a korábbi AS332 C1e/L 1e típus továbbfejlesztett változata, amelyet a gyártó egy új üzleti modellben kínál eladásra a korábbinál kedvezőbb áron.

A világ 152 országában több mint 12 ezer Airbus által gyártott helikopter van forgalomban. Az Airbus Helicopters üzemeiben világszerte 23 ezren dolgoznak. A gyártónak 2014-ben 6,5 milliárd eurós bevétele volt.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.