A javaslat szerint minden előre csomagolt élelmiszernél fel kell tüntetni a kulcsfontosságú táplálkozási információkat a csomagolás elején. Meghatározták a kötelező információk feltüntetésének módjára vonatkozó általános követelményeket is, de a tagállamoknak lehetőségük van kiegészítő nemzeti intézkedések meghozatalára, amennyiben azok nem ellentétesek az uniós szabályokkal.
A javaslat előírja, hogy a termék energia-, zsír- és telített zsírtartalmát, szénhidráttartalmát - külön jelölve a cukortartalmat -, valamint sótartalmát egy adagra, illetve 100 ml/g mennyiségre vonatkozóan világosan fel kell tüntetni a csomagolás elülső részén. Emellett ezen elemek referenciaértékhez - vagyis az ajánlott napi mennyiséghez - viszonyított arányát is jelölni kell.
Követelmény, hogy a címke legyen olvasható - legalább 3 mm-es betűnagyságú -, egyértelmű és pontos. Az önként nyújtott információnak nem szabad elvonnia a figyelmet a kötelező információkról.
A rendelettervezet szerint minden allergén hatású anyagot - például mogyorót, tejet, mustárt vagy halat - tartalmazó élelmiszert címkézni kell, illetve az allergén hatású anyag előfordulását más módon, egyértelműen jelölni kell. Fontos újítás, hogy a javaslat kiterjeszti az allergén hatású anyagok címkézésére vonatkozó előírásokat a nem előre csomagolt élelmiszerekre, valamint az éttermekben és más vendéglátóipari egységekben értékesített élelmiszerekre is.