2007. július 27. 11:41

Vizsgálatot indít az Európai Bizottság az Intel ellen, mivel szerintük a cég szabálytalan eszközökkel akadályozza meg, hogy versenytársai piacra jussanak. Az Intel elleni panaszt fő riválisa, az Advanced Micro Devices (AMD) nyújtott be a brüsszeli hatóságnak.

Brüsszeli gyanúja szerint a világ legnagyobb processzorgyártója, az Intel törvénytelen módon korlátozta a versenyt a piacon, ezért az Európai Bizottság monopolellenes vizsgálatot indított a céggel szemben. A hírre reagálva a processzorgyártó cég képviselői azt mondták, nincs mitől tartaniuk, hiszen a társaság viselkedése törvényes. Mint mondták már csak azért sem tartják problémának a vizsgálatot, mert így bebizonyíthatják állításukat.

Az Intelt bemártó AMD még 2001-ben nyújtotta be panaszát az Európai Bizottságnak, amely azóta több ellenőrzést tartott, mind az Intelnél, mind a tőle vásárló számítógépgyártóknál, illetve disztribútoroknál. Az AMD szerint az Intel olyan árkedvezményeket és marketingtámogatást adott, amellyel a kisebb szállítókat ki tudta szorítani. A PC-gyártók és a viszonteladók így jelentősen csökkentették az AMD processzorainak részarányát, sőt jó néhány esetben elálltak a második számú processzorgyártó termékeinek használtatától.

Az Intelnek tíz hete van a válaszra, és ha az EU vádjai igazolódnak, akkor felszólíthatja a céget a visszaélés beszüntetésére. Súlyosabb esetben a Bizottság bírságot is kiszabhat, ahogy az például a Microsoft esetében történt. Igaz a szoftvergyártó ez ellen a bíróságnál fellebbezett.

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.