2007. július 27. 11:41

Vizsgálatot indít az Európai Bizottság az Intel ellen, mivel szerintük a cég szabálytalan eszközökkel akadályozza meg, hogy versenytársai piacra jussanak. Az Intel elleni panaszt fő riválisa, az Advanced Micro Devices (AMD) nyújtott be a brüsszeli hatóságnak.

Brüsszeli gyanúja szerint a világ legnagyobb processzorgyártója, az Intel törvénytelen módon korlátozta a versenyt a piacon, ezért az Európai Bizottság monopolellenes vizsgálatot indított a céggel szemben. A hírre reagálva a processzorgyártó cég képviselői azt mondták, nincs mitől tartaniuk, hiszen a társaság viselkedése törvényes. Mint mondták már csak azért sem tartják problémának a vizsgálatot, mert így bebizonyíthatják állításukat.

Az Intelt bemártó AMD még 2001-ben nyújtotta be panaszát az Európai Bizottságnak, amely azóta több ellenőrzést tartott, mind az Intelnél, mind a tőle vásárló számítógépgyártóknál, illetve disztribútoroknál. Az AMD szerint az Intel olyan árkedvezményeket és marketingtámogatást adott, amellyel a kisebb szállítókat ki tudta szorítani. A PC-gyártók és a viszonteladók így jelentősen csökkentették az AMD processzorainak részarányát, sőt jó néhány esetben elálltak a második számú processzorgyártó termékeinek használtatától.

Az Intelnek tíz hete van a válaszra, és ha az EU vádjai igazolódnak, akkor felszólíthatja a céget a visszaélés beszüntetésére. Súlyosabb esetben a Bizottság bírságot is kiszabhat, ahogy az például a Microsoft esetében történt. Igaz a szoftvergyártó ez ellen a bíróságnál fellebbezett.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.