2p

A közép-kelet-európai leányvállalatokkal rendelkező nemzetközi cégek 47 százalékának térségi központja Ausztriában található. A második legtöbb regionális központ Magyarországon (20 százalék) van, hazánkat követi Szlovénia (13 százalék), Cseh- valamint Horvátország (10-10 százalék) - derül ki a Roland Berger Stratégiai Tanácsadók legújabb tanulmányából.

"Történelmi okokra vezethető vissza, hogy a regionális vállalati központok közel felét Ausztriába telepítették. Egy másik fontos tényező a nagy számú jól képzett menedzser jelenléte - Bécs azonban ebből a szempontból egyre jobban veszít előnyéből” - világította meg az adatok hátterét Schannen Frigyes, a tanácsadó cég budapesti irodájának ügyvezető igazgatója.

A központi telephely kiválasztása során egyre nagyobb szerepet játszanak a jogi és az adózási feltételek, az ügyfelek földrajzi közelsége, valamint a közlekedési infrastruktúra. "Ebből a szempontból az osztrák fővárost egyre komolyabb versenyre késztetik az Európai Unió közép-kelet-európai tagjainak fővárosai" - véli Schannen Frigyes.

A tanulmány egyik legfontosabb következtetése, hogy a regionális vállalati székhelyek szerepe jelentősen átértékelődött. Számos cég igen erős közép-kelet-európai központokat épített ki, s innen irányítja a többi országban zajló tevékenységeket. Ugyanakkor egyre több vállalat térségi irodája csupán koordinációs feladatokat lát el, ahol a központi csapat néhány vezetőre és kiszolgáló személyzetre korlátozódik.

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!