2006. március 21. 13:01

Különösen nagy igény mutatkozik idén a színvonalas irodaházakra a DTZ legfrissebb tanulmánya szerint. Az átadásra váró beruházások épphogy kielégítik majd a keresletet. A különösen nagy területi igényekkel fellépő bérlőknek jelenleg igencsak nehéz megfelelő irodákat találnia.

Átadásra kerülő irodaházak, táblázat!

A DTZ számításai szerint a 2006-ban elkészülő irodák várhatóan rövid időn belül bérlőkre találnak. Ezt bizonyítja, hogy az épületek egy része már el is kelt. Az Európa Towers-t saját használatára megvette az Erste Bank, míg az E-ON a Roosevelt Ház 11 ezer négyzetméterére, a Sanoma pedig az Észak-Budán épülő Szépvölgyi Office Park 9 ezer négyzetméterére kötött előbérleti szerződést.

Tavaly egyébként a gazdaság minden ágazatából erőteljes kereslet mutatkozott a piacon. A DTZ szerint egyre nagyobb az igény a közös szolgáltató és ügyfélszolgálati központok iránt, de az utóbbi időben többen érdeklődtek legalább 200 alkalmazott számára alkalmas irodák után is.

A piacon az állami szektor továbbra is fontos szerepet játszik. A különböző kormányszervezetek különösen nagy aktivitást mutattak 2005-ben. Az állam területigényei általában 700 és 2 000 négyzetméter között mozogtak, a szerződéseket pedig 1-5 évre kötötték. Az még kérdéses, hogy az áprilisi választások milyen irányba befolyásolják az állami szektor korszerű irodák utáni igényét. A tanulmány szerint tovább növeli az idei keresletet, hogy egyre több magyar vállalkozás költözik át korszerűtlenebb irodáiból A kategóriás épületekbe.

Színvonalas irodák előnyben

Tavaly a kihasználatlansági mutató is jelentősen csökkent, decemberre ugyanis elérte az elmúlt 10 év legalacsonyabb arányának számító 11,5 százalékot. Jelenleg nehéz színvonalas bérirodát találni, ami főképpen a különösen a nagy területigénnyel fellépő bérlők számára jelent problémát. Emiatt idén nagyon nagy szükség van az átadásra váró állományra, ami a számítások szerint épphogy kitudja majd elégíteni az igényeket.

A kihasználatlansági mutató a legnépszerűbb környékeken, például a Váci úton, illetve Bel- és Dél-Budán a legalacsonyabb. Itt a 2005-ben átadott épületek (Optima, Infopark C és I üteme) gyakorlatilag már megteltek bérlőkkel. Ezzel együtt 2006-ban a nagyépületek átadását követően emelkedik majd a kihasználatlansági mutató.

Kiss Gergely

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.