2009. október 27. 09:46

A CNN első alkalommal csúszott az utolsó helyre az amerikai hírcsatornák népszerűségi rangsorában a főműsoridőben sugárzott programokat tekintve az októberi adatok szerint.

A 24 órás hírszolgáltatást bevezető, 1980-ban alapított CNN nézettsége elmaradt a vetélytárs Fox News, az MSNBC, valamint a HLN testvércsatorna mögött. Az atlantai központú hírcsatorna átlagos nézettsége a legfontosabb tévés időszakban a Nielsen médiakutató cég adatai szerint 202 ezer volt a 25-54 éves korosztályban. A Fox News végzett az élen, tetemes előnnyel, 689 ezer nézővel; az MSNBC és a HLN műsorait 250 ezren, illetve 221 ezren figyelték.

Az MSNBC szóvivője nagy eredménynek nevezte, hogy megverték a CNN-t főműsoridőben, abban az időszakban, amikor a kábeltévék a legnagyobb reklámbevételhez jutnak.

A CNN közleményében viszont azt hangsúlyozta, hogy a napi nézettsége jobb, mint az MSNBC-é és a HLN-é. Mint közölte, a CNN-nél évek óta az egész napi nézettséget tartják a fő szempontnak, nem csak a főműsoridős népszerűségre koncentrálnak. A CNN hangsúlyozta: a csatorna továbbra is a minőségi újságírást képviseli, és hírszolgáltatásuk jobb a többi csatornáénál, főműsoridőben is.

Ami a napi átlagos nézettséget illeti, a liberális beállítottságú CNN-t csak a nagy rivális konzervatív Fox News előzte meg; előbbi 486 ezres, utóbbi 1 millió 255 ezres nézőszámot ért el. Az MSNBC-t naponta átlagosan 359 ezren, a HLN-t 307 ezren nézték októberben.

A megállás nélkül híreket és kommentárokat szolgáltató kábeltévék legnézettebb műsora immár 107. hónapja a The O'Reilly Factor volt 3,4 milliós nézőszámmal. Az öt legnézettebb műsor mindegyike a Fox News csatorna programjában szerepel.

A CNN műsorai között az Anderson Cooper 360-t is megelőzték a rivális programok. Az este 7 és 11 között sugárzott négy CNN-programból három az utolsó helyen végzett, az egyetlen kivétel a Larry King Live volt, amely lekörözte a HLN-t.

Bill Carter író, filmrendező a The New York Times weboldalán szereplő bejegyzésében arról írt: a statisztika azt mutatja, hogy a közönség főműsoridőben egyértelműen a kommentárokat nyújtó programokat részesíti előnyben a nyers hírfolyammal szemben. A CNN is elismerte, hogy amikor nincs valamilyen rendkívüli érdeklődésre, folyamatos médiafigyelemre számot tartó híresemény, akkor a nézők a független tudósítások helyett inkább a gyakran pártos vélemények felé fordulnak.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.