<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Az OTP tagadja, hogy bármilyen módon tulajdont kíván szerezni a valószínűleg tulajdonosi átrendeződés előtt álló Malévban.

Az OTP Bank Nyrt., amely száz százalékos tulajdonosa az Air-Invest Kft.-nek, sem közvetlenül, sem közvetve nem kíván tulajdonosi részesedést szerezni a Malévban, tudatta az mfor.hu-val közleményben a cég. A Napi Gazdaság hétfői számában azt állította, hogy az MKB és az OTP közös cége veheti át a Malév többségi tulajdonrészét.

A lap szerint a légitársaságot eddig is finanszírozó orosz állami bank, a Vnyesekonombank (VEB) vélhetően kivásárolja az AirBridge Zrt.-ben 49 százalékos tulajdonos Borisz Abramovics részvényeit, majd - mivel nem légiközlekedési cég - a másik orosz állami tulajdonban levő vállalkozásnak, az Aeroflotnak adja át a Malévot.

A lap szerint szintén változás történhet a többségi tulajdonosok körében. Az AirBridge Zrt. 51 százaléka jelenleg két magyar magánszemély, Költő Magdolna és Kiss Kálmán tulajdonában van. Részüket magyar befektetők - vélhetően pénzintézetek - veszik át, és szerephez jut az Eximbank is. Erre utal, hogy a hírek szerint az Eximbank igazgatóságának egy olyan előterjesztést készítettek, amely egy 30 millió eurós hitelt és egy 45 millió eurós garanciavállalást tartalmaz. Az előbbit maga a cég, a másikat pedig a magyar vevők kapnák.

Utóbbiak kilétét egyelőre homály fedi, de – a lap állítása szerint - vélhetően két magyar bankról, az OTP-ről és az MKB-ról van szó - a két pénzintézet 1999-ben, az Alitalia-privatizáció kudarca után is szerepet vállalt. Ezt a feltételezést erősíti, hogy kettejük közös cége, az AirInvest a közelmúltban tőkeemelésről határozott, írja a Napi Gazdaság.

A Malév tulajdonosi körének változásáról egyelőre nem látott napvilágot hivatalos információ. Annyi azonban biztos, hogy a légitársaságot birtokló AirBridge Zrt. javaslatára pénteken visszahívták a Malév Zrt. igazgatóságából Borisz Abramovicsot, az igazgatóság elnökét és Alekszandr Abramovicsot, az igazgatóság tagját.

Sajtóhírek szerint Borisz Abramovics tavaly év végén kénytelen volt megválni orosz légiipari birodalmának zászlóshajójától, az AiRUNiontól is, miután a szövetség az anyagi összeomlás szélére került.  

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.