2016. március 21. 16:34

Kiterjesztik az online pénztárgépek használatát, amelyről kedden Varga Mihály számol majd be sajtótájékoztatón. Jó eséllyel az autókereskedők és az autószerelőkre is kiterjeszthetik ezt a kötelezettséget.

Az online pénztárgép kiterjesztéséről sajtótájékoztatót tart kedden Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter. A tény mellett a bejelentés helyszíne is igen érdekes, hiszen a Porsche Hungaria telephelyén kerül erre sor. Ebből pedig jó eséllyel megjósolható, hogy az autós szektor eddig részben feketén, vagy szürkén dolgozó szegmense, a használtautó kereskedők illetve az autószerelők kerülhetnek célkeresztbe.

Ez már csak azért sem lenne meglepő, mert a márkaszervizek régi panasza, hogy a magánműhelyekben a számlaadási fegyelem finoman szólva is hiányos. A számlát és a munkalapot nagyvonalúan mellőző helyek így olyan árelőnyhöz jutnak a piacon, amely a szabálykövető szervizek szerint behozhatatlan. Az árérzékeny magyar autósok pedig a garanciális idő elmúltával többnyire az olcsóbb megoldást részesítik előnybe a jogszerűvel szemben. Tekintve, hogy a magyar autók átlagéletkora jócskán 10 év felett van, tekintélyes lehet azon autósok száma, akik nem a hivatalos márkaszervizeket választják járművük javíttatására.

Ez a kocsi lehet a milliárdosok új kedvene

Az online pénztárgép ugyan egy csapásra nem fogja kifehéríteni a szektort, inkább az várható, hogy lesznek olyan mikrovállalkozók, akik nem kívánnak majd egy pénztárgépbe fektetni, és a szürke zónából a feketébe lépnek át, míg a kicsit nagyobb cégek elmozdulhatnak az átláthatóbb működés irányába.

A kötelező pénztárgépek kiterjesztése persze az utóbbi időben részben lobbik eredményének is tekinthető, hiszen a kiskereskedelmet, az idegenforgalmi és vendéglátóipari vállalkozásokat követően több szakma képviselői is célkeresztbe kerültek, végül azonban voltak, akik megúszták a bevezetési kötelezettséget is.

Ilyenek voltak a számlaadás kapcsán nem feltétlen példaértékűnek gondolt szépségipari vállalkozások, hiszen előbb olyan jogszabály látott napvilágot, amely szerint fodrászok, a kozmetikusok és az ágazat minden szereplőjére kiterjesztették a kötelező online pénztárgép használatot, ám végül az év végén mentesítették őket.

Hasonlóan jártak falusi vendégfogadásból élő magánvállalkozók is, akik közül vélhetőleg többen becsukták volna hivatalosan a boltot. Az új típusú kasszarendszer kiépítése a jellemzően szezonálisan működtetett falusi vendéglátásban a százezer forintos gépek beszerzésén túl ugyanis további beruházást igényelne, hiszen vannak olyan települések, ahol a technikai feltételek sem adottak a folyamatos internetes kapcsolathoz. A vidéki magánszállásadók között ráadásul több száz kézműves termelő, s az otthon megtermelt termékeket vendégasztalnál értékesítő őstermelő is van, akiknek így nem érné meg folytatni tevékenységüket.

A NAV új vezetője, Tállai András államtitkár így is sok új online pénztárgép bekötését várja, néhány hete azt közölte egy szakkonferencián, hogy 2017 januárjáig mintegy 30-50 ezer új online pénztárgépet helyeznek üzembe.

mfor.hu