<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A phabletek terjedésével – főleg, hogy már az Apple is szakított elveivel – azt gondolhatnánk, hogy a tabletekre nem nagyon lesz kereslet. Ha a növekedés nem is lesz valami elsöprő erejű, nem szabad temetni a piacot.

A tavalyi 229,7 milliós értékesítés után idén 234,5 milliós tabletpiaccal számol az ICD piackutató, amely 2,1 százalékos növekedést jelent.

A szerény szám mögött lényegében két hatás együttese áll. Egyrészt a tabletek maguk hívták életre a péklapát telefonokat, hiszen megmutatták, hogy az embereknek igenis fontosabb a kényelmes tartalomfogyasztás, mint, hogy elférjen a tenyerükben a telefonjuk. A másik oldalon, viszont egyre másra jelennek meg a „2 in 1” készülékek, amelyek képesek kiváltani a notebookat. Az IDC szakértője szerint ráadásul a phablethasználók is szívesen vásárolnak meglévő kütyüjük mellé egy nagyobbat, hiszen másfajta tartalomfogyasztást tesznek lehetővé.

Eme két hatás együtteséből nem nehéz kitalálni, hogy melyik platform fogja növeli piaci részesedését a többiek rovására. Ha az IDC-nek igaza van, akkor a Windows a tavalyi 5,1 és az idei 7 százalék után 2019-re 14,1 százalékot fog kihasítani a tortából. Ezzel egyidőben az Android és az iOS is veszít majd 4,5 – 4,5 százalékot (tavalyhoz képest 2019-ben). Eközben a teljes piac 269,4 millióra nő majd, amely 2014-hez képest 17 százalékos pluszt jelent. Ez 6 éves időintervallumban valóban nem egy grafikonszaggató eredmény.

Az előrejelzésekben persze sok a változó, hiszen honnan tudjuk, hogy 2019-ig nem emelkedik-e fel egy újabb piaci szereplő, amely átrendezi az erőviszonyokat. Ha valaki a 2000-es évek közepén azt mondja, hogy a Nokia – Microsoft néven – egy marginális szereplője lesz a mobiltelefóniának, nem igazán hittünk volna neki. Ráadásul ki tudja, hogy miként fogadja majd a piac a jelenleginél is nagyobb táblagépeket? Az Apple háza tájáról is érkeztek már pletykák egy 12 coll körüli gépről, amely még az iPhone 6 Plus-nak sem jelentene házon belüli konkurenciát, hiszen merőben más élethelyzetekre terveznék.

Az is nagy kérdés, hogy a gyártók mivel tudják vonzóbbá tenni a tableteket, hiszen tudjuk, hogy a vásárlók az okostelefonoknál jóval hosszabb ideig terveznek használni egy ilyen eszközt. Egy iPad 2, amely még mindig futtatja a legújabb iOS-t, valószínűleg sok felhasználónak nyújtja azt a minimumot, amelyet elvár egy ilyen „fotelszámítógéptől”.

Így vélhetően a tabletek még jópár évig a boltok polcain maradnak, csak az lesz a kérdés, hogy mire fogjuk használni őket.

Szász Péter
mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.