2p

Növekvő bevétel és jelentős utasforgalom-bővülés ellenére majdnem megduplázódott az easyJet vesztesége az üzleti év márciussal véget ért első félévében.

A brit diszkont légitársaság kedden megjelent gyorsjelentése szerint az adózás előtti veszteség 153 millió fontra nőtt az előző évi 79 millióról, elsősorban az üzemanyag drágulása és a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt. A bevétel azonban 8,1 százalékkal 1,266 milliárd fontra nőtt, az utasok száma pedig 11,6 százalékkal 23,9 millióra emelkedett.

Az üzemanyag drágulása 43 millió fonttal rontotta az eredményt, a légi személyszállításra kivetett különadók miatt pedig 21 millióval nőt a veszteség.

"Az utóbbi hat hónap kemény volt, a társaság helyzetét az üzemanyagárak emelkedése, a fogyasztók óvatossága és az adók terhe nehezítette" - kommentálta az eredményeket Carolyn McCall vezérigazgató.

Ugyanakkor a következő időszak jobban alakulhat, a nyári járatokon már a helyek felét lefoglalták, és a második félév egészét tekintve az egy férőhelyre vetített bevétel várhatóan meghaladja majd az egy évvel korábbit - áll a közleményben, amely szerint az első félév nehézségei ellenére a társaság a folyó üzleti év eredményei után - a társaság történetében először - osztalékot fizet majd.

Az easyJet már januárban jelezte, hogy megduplázódhat a vesztesége. A társaság akkor az üzemanyagárak emelkedése mellett a légi közlekedést akadályozó kemény télre és a sztrájkokra is hivatkozott. A januári közlemény megjelenése után easyJet részvényárfolyama jelentősen gyengült, alig néhány óra alatt több mint 10 százalékot veszített értékéből. Az első félév egészét bemutató jelentést kevésbé heves reakcióval fogadta a piac, az easyJet papír kedden 0,5 százalékkal gyengült a londoni tőzsdén a kereskedés indulásakor.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!