2p

Világszerte 435 milliárd dollár értékű kereskedelmi ingatlanbefektetés történt az elmúlt évben, amely 59 százalékkal alacsonyabb, mint a 2007. évben befektetett 1,050 milliárd dollár. A 2004 óta mért legalacsonyabb éves befektetési volumen elsősorban a külföldi ingatlan-befektetők távolmaradásnak köszönhető.

A Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlanos vállalat által készített „Nemzetközi Befektetési Atlasz 2009" kutatás előjelzése alapján az idei évben tovább csökken a befektetések volumene, amely 412 milliárd dollár körül várható az év végén.

A cég számításai szerint Magyarországon összesen 525 millió dollár értékű kereskedelmi célú ingatlanbefektetés történt az elmúlt évben, amely jóval elmarad a 2007-ban mért rekord nagyságú, 2,45 milliárd dollár befektetési volumentől.

Az elmúlt évben a kereskedelmi ingatlanbefektetések volumene Észak-Amerikában csökkent a legnagyobb mértékben, ahol 116 milliárd dollárra esett vissza az éves befektetési volumen. Ez az érték 73 százalékkal alacsonyabb, mint a 2007-ben mért 437 milliárd dollár befektetési volumen.

A visszaesésnek köszönhetően Észak-Amerika elveszítette a világ legnépszerűbb befektetési célpontjainak rangsorában 2007-ben megszerzett vezető pozícióját, így a rangsorban - Európa és Ázsia után - a harmadik helyen végzett 2008-ban.

A többi földrészen is jelentősen visszaesett az ingatlanbefektetések értéke. Európában 178 milliárd dollárra csökkent a befektetések nagysága, amely 52 százalékkal alacsonyabb, mint a 2007-ben befektetett 367 milliárd dollár.

Ázsiában 131 milliárd dollárra esett vissza a befektetések volumene, amely 45 százalékkal alacsonyabb, mint a 2007-ben mért 237 milliárd dollár. A legkisebb visszaesés Latin Amerikában történt, ahol csupán 9 százalékkal, összesen 8,9 milliárd dollárra csökkent a befektetések értéke (2007-ben 9,8 milliárd dollár volt).

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!