<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Januárban 2.768 darab személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, 54 százalékkal kevesebbet az előző év azonos időszakához képest - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).

Az MGE honlapján közzétett értékelés szerint 58 százalékkal 563 darabra csökkent a forgalomba helyezett kishaszon járművek, és 74 százalékkal 75 darabra a motorkerékpárok száma.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete jelezte, hogy a 2010. év első három-négy hónapjában az előző év hasonló időszakához képest kisebb értékesítési darabszámok várhatók, tekintettel a múlt év első harmadában jelentős árengedményekkel megvalósult készletcsökkentő akciókra.

A vevőfinanszírozással kapcsolatos, a körültekintő lakossági hitelezésről szóló kormányrendelet és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által közzétett ajánlás tovább szigorította a feltételeket, ami a gépjármű forgalmazás területén továbbra sem ösztönözte az értékesítés fejlődését - jegyzik meg az MGE.

Az importőrök terveiket igen óvatosan fogalmazták meg, amelyben figyelembe vették az egyesület prognózisát is, annak érdekében, hogy a kereskedői hálózatok reális elvárások mentén dolgozhassanak és kapják motivációjukat.

Az MGE ebben a mostani helyzetben igen fontosnak tartja, hogy a kereskedések személyi állományuk képzésével, a javítói és szerviz munka kapacitások jobb kihasználásával stabilizálják helyzetüket.

A következő hónapoktól, inkább a második félévben várja az egyesület a forgalom emelkedésének megindulását, amelyhez elengedhetetlenül szükséges a vevőfinanszírozás feléledése is.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete korábbi előrejelzését a 2010. év értékesítési darabszámokról egyelőre nem módosította.

Az MGE korábban azt közölte, hogy az idei év második felétől várható a személygépjármű, kishaszon jármű és motorkerékpár piac helyreállásának elindulása.

Az egyesület korábban közzétett előrejelzése szerint az idén 65 ezer személygépjárművet helyeznek majd forgalomba, 7,9 százalékkal többet, mint 2009-ben. A becslés szerint a forgalomba helyezett kishaszon járművek száma 3,6 százalékkal 11 ezerre nőhet az idén. A prognózis szerint 4 ezer motorkerékpárt, 2.200 nagyhaszon járművet helyeznek forgalomba. A motorkerékpár esetében ez 10,8 százalékos, a nagyhaszon gépjárműveknél pedig 5,3 százalékos növekedés. Az előrejelzés szerint az idén 3 ezer robogót helyeznek forgalomba a tavalyi 650-nel szemben.

A teljes piac így elérheti a 85.200 darabot, ami a 2009-es 7,4 százalékos emelkedés 2009-hez képest.

2009-ben a 2008-as bázishoz képest forgalomba helyezési alapon az új személygépjármű piac 61százalékkal, a kishaszon jármű piac 51százalékkal, a rendszámmal forgalomba helyezett motorkerékpár piac 54 százalékkal, a nagyhaszon gépjármű piac 62százalékkal esett vissza.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.