2010. február 2. 10:16

Januárban 2.768 darab személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, 54 százalékkal kevesebbet az előző év azonos időszakához képest - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).

Az MGE honlapján közzétett értékelés szerint 58 százalékkal 563 darabra csökkent a forgalomba helyezett kishaszon járművek, és 74 százalékkal 75 darabra a motorkerékpárok száma.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete jelezte, hogy a 2010. év első három-négy hónapjában az előző év hasonló időszakához képest kisebb értékesítési darabszámok várhatók, tekintettel a múlt év első harmadában jelentős árengedményekkel megvalósult készletcsökkentő akciókra.

A vevőfinanszírozással kapcsolatos, a körültekintő lakossági hitelezésről szóló kormányrendelet és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által közzétett ajánlás tovább szigorította a feltételeket, ami a gépjármű forgalmazás területén továbbra sem ösztönözte az értékesítés fejlődését - jegyzik meg az MGE.

Az importőrök terveiket igen óvatosan fogalmazták meg, amelyben figyelembe vették az egyesület prognózisát is, annak érdekében, hogy a kereskedői hálózatok reális elvárások mentén dolgozhassanak és kapják motivációjukat.

Az MGE ebben a mostani helyzetben igen fontosnak tartja, hogy a kereskedések személyi állományuk képzésével, a javítói és szerviz munka kapacitások jobb kihasználásával stabilizálják helyzetüket.

A következő hónapoktól, inkább a második félévben várja az egyesület a forgalom emelkedésének megindulását, amelyhez elengedhetetlenül szükséges a vevőfinanszírozás feléledése is.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete korábbi előrejelzését a 2010. év értékesítési darabszámokról egyelőre nem módosította.

Az MGE korábban azt közölte, hogy az idei év második felétől várható a személygépjármű, kishaszon jármű és motorkerékpár piac helyreállásának elindulása.

Az egyesület korábban közzétett előrejelzése szerint az idén 65 ezer személygépjárművet helyeznek majd forgalomba, 7,9 százalékkal többet, mint 2009-ben. A becslés szerint a forgalomba helyezett kishaszon járművek száma 3,6 százalékkal 11 ezerre nőhet az idén. A prognózis szerint 4 ezer motorkerékpárt, 2.200 nagyhaszon járművet helyeznek forgalomba. A motorkerékpár esetében ez 10,8 százalékos, a nagyhaszon gépjárműveknél pedig 5,3 százalékos növekedés. Az előrejelzés szerint az idén 3 ezer robogót helyeznek forgalomba a tavalyi 650-nel szemben.

A teljes piac így elérheti a 85.200 darabot, ami a 2009-es 7,4 százalékos emelkedés 2009-hez képest.

2009-ben a 2008-as bázishoz képest forgalomba helyezési alapon az új személygépjármű piac 61százalékkal, a kishaszon jármű piac 51százalékkal, a rendszámmal forgalomba helyezett motorkerékpár piac 54 százalékkal, a nagyhaszon gépjármű piac 62százalékkal esett vissza.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.