2011. augusztus 8. 14:12

A Tatai Távhőszolgáltató Kft. bankja a társaság számlájának befagyasztását helyezte kilátásba, a gázszolgáltató pedig cég csaknem 40 millió forintos tartozása miatt kikapcsolási felhívást intézett a vállalathoz, ezért a távhőszolgáltató ötvenmillió forintos hitelhez kért kezességet az önkormányzattól - olvasható a tatai képviselő-testület hétfői ülésére készített előterjesztésben.

A távhőszolgáltató körülbelül másfél éve veszteséges. Megszűnt a gázmotorokkal termelt áram kedvező árú átvétele, és elmaradtak a lakossági áremelések, ezért nem folyik be akkora összeg, mint amennyibe a távfűtés kerül, így a veszteség 40-45 millió forint évente - mondta el az önkormányzati tulajdonú társaság ügyvezetője az MTI-nek.

Mihalovits András hozzátette, ha a képviselő-testület tíz százalékkal emelné az árakat, az egy átlaglakás fűtési és melegvíz-költségét 16 ezer forinttal növelné. Ez az árszint csak a 2010 évi valós költségeket fedezné.

Az ügyvezető szerint fokozza a távfűtési szektor bizonytalanságát, hogy márciusban a kormány október elsejéig befagyasztotta a távhőárakat, és ezután hatósági ár lép életbe.

Tatán 1800 lakásban és száz közületi fogyasztónál van távfűtés. A 17 főt foglalkoztató szolgáltató éves bevétele a gázmotorokkal termelt áram átvétele nélkül 410 millió forint, a kapcsolt áramtermeléssel korábban elérte az 550 milliót. A társaságnak a fogyasztók csaknem 30 millió forinttal tartoznak.

Az önkormányzat 2009 márciusában a vágsellyei Menert spol. s. r. o. társasággal írt alá 20 éves koncessziós szerződést a város távfűtésére. A vállalkozás 17 százalékos azonnali távhődíjcsökkentést ígért, de az üzlet végül meghiúsult, és a társaságot első fokon 72 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a bíróság - mondta el az ügyvezető.

A képviselő-testület az ülésen nem vitatta, hogy az önkormányzatnak anyagi támogatást kell nyújtania a városi távhőcégnek, de a végleges döntést augusztus 19-re halasztották, és felkérték az ügyvezetőt, hogy készítsen pontos kimutatást a pénzügyi kötelezettségekről.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.