2011. augusztus 8. 14:12

A Tatai Távhőszolgáltató Kft. bankja a társaság számlájának befagyasztását helyezte kilátásba, a gázszolgáltató pedig cég csaknem 40 millió forintos tartozása miatt kikapcsolási felhívást intézett a vállalathoz, ezért a távhőszolgáltató ötvenmillió forintos hitelhez kért kezességet az önkormányzattól - olvasható a tatai képviselő-testület hétfői ülésére készített előterjesztésben.

A távhőszolgáltató körülbelül másfél éve veszteséges. Megszűnt a gázmotorokkal termelt áram kedvező árú átvétele, és elmaradtak a lakossági áremelések, ezért nem folyik be akkora összeg, mint amennyibe a távfűtés kerül, így a veszteség 40-45 millió forint évente - mondta el az önkormányzati tulajdonú társaság ügyvezetője az MTI-nek.

Mihalovits András hozzátette, ha a képviselő-testület tíz százalékkal emelné az árakat, az egy átlaglakás fűtési és melegvíz-költségét 16 ezer forinttal növelné. Ez az árszint csak a 2010 évi valós költségeket fedezné.

Az ügyvezető szerint fokozza a távfűtési szektor bizonytalanságát, hogy márciusban a kormány október elsejéig befagyasztotta a távhőárakat, és ezután hatósági ár lép életbe.

Tatán 1800 lakásban és száz közületi fogyasztónál van távfűtés. A 17 főt foglalkoztató szolgáltató éves bevétele a gázmotorokkal termelt áram átvétele nélkül 410 millió forint, a kapcsolt áramtermeléssel korábban elérte az 550 milliót. A társaságnak a fogyasztók csaknem 30 millió forinttal tartoznak.

Az önkormányzat 2009 márciusában a vágsellyei Menert spol. s. r. o. társasággal írt alá 20 éves koncessziós szerződést a város távfűtésére. A vállalkozás 17 százalékos azonnali távhődíjcsökkentést ígért, de az üzlet végül meghiúsult, és a társaságot első fokon 72 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a bíróság - mondta el az ügyvezető.

A képviselő-testület az ülésen nem vitatta, hogy az önkormányzatnak anyagi támogatást kell nyújtania a városi távhőcégnek, de a végleges döntést augusztus 19-re halasztották, és felkérték az ügyvezetőt, hogy készítsen pontos kimutatást a pénzügyi kötelezettségekről.

MTI