2008. december 9. 09:04

Csődvédelmet kért hétfőn a Tribune amerikai lapkiadó birodalom, amely olyan vezető újságok, mint a Chicago Tribune és a Los Angeles Times, valamint a Chicago Cubs baseballcsapat tulajdonosa; a The New York Times Company pedig jelzáloghitelt tervez felvenni manhattani székházára.

A Tribune 13 milliárd dollár adósságot halmozott fel. A médiakonglomerátumra óriási nyomás nehezedett annak következtében, hogy a recesszió miatt a reklámbevételek idén meredeken zuhantak.

Ugyancsak hétfői hír, hogy a vezető amerikai liberális napilap, a The New York Times tulajdonosa 225 millió dollár jelzáloghitelt vesz fel közép-manhattani irodaházára a likviditási válság elkerülésére.

A The New York Times Company 58 százalékban tulajdonolja a nyolcadik sugárúton levő 52 emeletes, 140 ezer négyzetméter területű vadonatúj felhőkarcolót.

A lapkiadó egyik 400 millió dolláros hitelkerete májusban jár le, és a jelenlegi gazdasági helyzetben, a lap romló pénzügyei mellett nehéz volna találni helyette újat, ezért döntött a cég úgy, hogy jelzálogkölcsönt vesz fel a székház terhére.

A Standard and Poor's hitelminősítő a napokban csökkentette a Times Company besorolását a befektetési szint, vagyis BBB- fokozat alá, és a Moody's Investors Service is jelezte, hogy hasonló lépést fontolgat.

MTI/Menedzsment Fórum