TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A világ vezető számítógépgyártója, az amerikai Hewlett-Packard (HP) a szolgáltatási üzletág fejlesztése révén csökkenő bevétel mellett növelni tudta nyereségét üzleti évének októberrel véget ért negyedik negyedévében.

A társaság bevétele 30,8 milliárd dollár volt, 8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg az adózás utáni nyereség 14 százalékkal 2,4 milliárd dollárra nőtt.

A számítógépek, nyomtatók és szoftverek forgalma visszaesett, a szolgáltatási üzletág azonban szárnyalt: a bevétel 8 százalékkal 8,9 milliárd dollárra, a profit 48 százalékkal 1,4 milliárdra emelkedett éves összevetésben.

A HP - más gyártókhoz hasonlóan - igyekszik helyreállítani a számítógépek átlagárának csökkenése, az olcsóbb gépek népszerűségének növekedése és a gazdasági válság miatt felborult egyensúlyt. A kiutat a szolgáltatások fejlesztésében látják a társaságnál, így tavaly felvásárolták a Magyarországon is jelen lévő EDS technológiai szolgáltató vállalatot, amelynél 19 ezer fős leépítést hajtottak végre. A cég beillesztése, integrációja a HP-csoportba a vártnál gyorsabban halad - közölte a kaliforniai központú társaság helyi idő szerint hétfőn.

Augusztus és október között számítógépből 8 százalékkal több kelt el ugyan, mint egy évvel korábban, a bevétel azonban 12 százalékkal 9,9 milliárd dollárra esett. A másik hagyományos ágazat, a nyomtatógyártás is gyengélkedett: a bevétel éves összevetésben 15 százalékkal 6,5 milliárd dollárra esett, az eladott készülékek száma 20 százalékkal csökkent. A nagyobb teljesítményű, jellemzően vállalatoknál használt nyomtatók esetében még nagyobb, 38 százalékos volt a visszaesés.

Az üzleti év egészében a HP bevétele az egy évvel korábbihoz képest 3 százalékkal, 114,8 milliárd dollárra csökkent, a nyereség 8 százalékkal 7,7 milliárd dollárra esett vissza.

A cég a hardware-oldalon is erősítni készül, a tervek szerint átveszik a hálózati berendezéseket gyártó 3Com amerikai társaságot. A 2,7 milliárd dolláros ügylet révén nagyobb szeletet hasíthatnak ki a kínai piacból, és fokozni lehet majd a különböző HP-termékek közti integrációt - mondta a negyedéves pénzügyi jelentést bemutató sajtóértekezleten Mark Hurd elnök-vezérigazgató.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.