2001. május 15. 11:00

Miközben a cégbíróságok fantomcégek sorát törlik a nyilvántartásból, számos új gazdasági társaságot, főként bt.-t jegyeznek be.

A bíróságok érdemi munkáját elősegítendő az igazságügyi tárcánál már készülőben az a törvénymódosítás, amely automatikussá teszi a cégszámlaszámok, valamint az adó- és a statisztikai számváltozások regisztrációját.

A hatóságok -- elsősorban az APEH -- mostanában egyre több törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeznek a cégbíróságokon a fantomcégek kiszűrésére -- értesült a Világgazdaság. Az év első negyedében csaknem hétszáz fantomcéget töröltek a nyilvántartásból. Ugyanakkor számos új társasággal gyarapodik a cégjegyzék. Gál Judit, a Cégbírák és Gazdasági Bírák Országos Egyesületének elnöke lapunknak elmondta: tapasztalataik szerint betéti társaságokat alapítanak előszeretettel. Az év első három hónapjában egyébként mintegy 64 ezer érdemi ügy érkezett a cégbíróságokra, nyolcezerrel több, mint a múlt év hasonló időszakában, pedig akkoriban a kötelező feltőkésítés is növelte teendőiket.

Erre figyelemmel üdvözlendőnek tartják azokat az - általuk ugyancsak szorgalmazott -- igazságügy-minisztériumi terveket, amelyek értelmében nemcsak a gazdasági szervezetek bankszámlaszámai, hanem az adó- és a statisztikai számok módosulásai is bírósági közreműködés nélkül, automatikusan kerülnének a nyilvántartásba. A cégtörvény módosítását igénylő, a cégbíróságok terhein enyhítő változtatásra a jelenlegi számítástechnikai rendszer lehetőséget ad. A cégtörvény -- nemkülönben a társasági törvény -- módosítása pedig, bizonyos jogharmonizációs kötelezettségek miatt, egyébként is napirenden szerepel -- fejtette ki Makai Katalin, az igazságügyi tárca főosztályvezető-helyettese.

Ismeretes: a szeptembertől hatályos végrehajtási törvény szerint a gazdasági társaságok számlaszámait a bankok kötelesek a cégbíróságnak bejelenteni. A már meglévő számlaszámok az APEH nyilvántartásából jutnak a cégnyilvántartás adatbázisába. A jogszabály adta egyéves türelmi idő alatt mintegy 400 ezer társaság bankszámlaszámát kellene a cégbíróságoknak végzéssel nyilvántartásba venni. Ez azonban akkora többletmunka, amekkorával -- személyi és tárgyi feltételek híján -- nem tudnának megbirkózni. A cégbírók megoldásként az automatikus bejegyzés lehetőségének megteremtését javasolták, ami a kamarai tagság törlésekor is bevált.

Az igazságügyi tárca szándéka, hogy az automatikus bejegyzés ne csak egyszeri alkalomra -- a végrehajtási törvény hatálybalépésekor már nyilvántartott gazdasági társaságok számlaszámainak regisztrálására -- vonatkozzék. Kiterjedne a mindenkori bankszámlaszámok nyilvántartásba vételére, egyszersmind biztosítaná az automatizmust az adó- és a statisztikai számok módosulásakor, melyről ez idő tájt nem rendelkezik egyértelműen a jogszabály.

A törvénytervezet várhatóan az év második felében készül el.