2013. október 31. 08:04

Az egy évvel korábbi 40,5 milliárd forintról 38,4 milliárd forintra csökkent a Telenor Magyarország árbevétele a harmadik negyedévben, miközben az egyszeri tételek nélkül számolt EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti profit) 13,14 milliárd forintra nőtt a bázisidőszaki 12,23 milliárd forintról - közölte a társaság csütörtökön.

A közlemény az árbevétel csökkenését elsősorban az összekapcsolási és roaming díjak csökkentésével, valamint az előfizetési és forgalmi árbevétel enyhe mérséklődésével magyarázza, az EBITDA nominális értékének javulását pedig a költségmegtakarítást segítő kezdeményezésekkel és a távközlési adóterhek változásával. A cég EBITDA-rátája az egy évvel korábbi 30,2 százalékról 34,2 százalékra javult a harmadik negyedévben.

Az előfizetések száma a negyedév során 32 ezerrel 3 millió 487 ezerre emelkedett. Az aktív SIM-kártyák száma alapján számított piaci részesedés 31,41 százalék volt a vizsgált időszak végén, magasabb a 2013 második negyedévinél (31,33 százalék).

Az egy előfizetésre jutó átlagos havi árbevétel összege (blended ARPU index) 3416 forint volt, szemben a 2012 harmadik negyedévi 3635 forinttal, a visszaesés oka főként az összekapcsolási díjak csökkentése.

A Telenor Magyarország 27 milliárd forintot költött a magyar állammal kötött frekvenciaengedélyek meghosszabbítására. A vállalat 2022-ig egy 9,8 Mhz-es duplex blokkot használhat a 900 MHz-es és egy 30 MHz-es duplex blokkot az 1800 MHz-es frekvenciasávban, ennek köszönhetően október 10-én elérhetővé tette a 150 Mbps sebességű 4G szolgáltatást. A társaság a közlemény szerint most ambiciózus hálózatfejlesztés elindítását tervezi, és több mint 10 milliárd forintot fordít a vidéki lefedettség és a városokban nyújtott mobilinternet-sebesség növelésére.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.