2012. április 4. 12:16

Javaslatot tett az Európai Bizottság szerdán arra, hogyan látja csökkenthetőnek "a gépjárművek másik tagállamban történő nyilvántartásba vételéhez kapcsolódó szükségtelen terheket".

A szokásos heti bizottsági ülésen született döntést kommentáló közleményben a testület emlékeztetett arra, hogy az uniós polgároknak és vállalkozásoknak minden évben mintegy 3,5 millió gépjárművet kell másik tagállamba költöztetniük és nyilvántartásba vetetniük a vonatkozó nemzeti jogszabályok szerint. Ez viszont nehézkes és hosszadalmas adminisztratív folyamat: átlagosan 5 hetet vesz igénybe, és megközelítőleg 400 eurós költséget jelent mind a polgárok, mind a vállalkozások számára.

Antonio Tajani ipari biztos javaslata a közlemény szerint az adminisztráció "igen jelentős" leegyszerűsítésével járna, és a bizottság számításai szerint legalább 1,5 milliárd euró megtakarítást jelentene évente a vállalkozások, a polgárok és a nyilvántartással foglalkozó hatóságok számára.

A javaslat egyebek között korlátozni kívánja a más EU tagállamokból származó gépjárművek újbóli nyilvántartásba vételét, beleértve az autókölcsönzéssel foglalkozó vállalkozások járműveit is. Lopott autót Tajani szerint "lehetetlen lesz regisztráltatni" egy másik EU-tagországban.

Az elképzeléseket még az Európai Parlament és az uniós tagországok kormányainak vitafóruma, a Tanács is megvitatja.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.