Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Ismét előtérbe kerültek a skandináv ingatlanpiaci buborék miatt táplált félelmek, miután a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a svéd ingatlanárak várható esésére figyelmeztetett, amik Norvégiában már rekordmagasságokban van.

Az IMF szerdán, éves stockholmi vizsgálatát lezáró jelentésében arról számolt be, hogy a svéd ingatlanpiac már most a túltelítettség jeleit mutatja, így valószínű az árak esése.

Oslóban a norvég ingatlanközvetítő társaságokat tömörítő szövetség szerdán azt jelentette, hogy éves szinten 9,2 százalékkal nőttek májusban a lakóingatlanok árai, ami az inflációval kiigazított mutatóban is rekordnövekedésnek számít. A térség legnagyobb bankja, a Nordea elemzői figyelmeztettek, amennyiben a kamatszintek fokozatos emelkedésével nem fordul meg a mostani trend, a norvég lakóingatlanárak akár 10-20 százalékkal is eshetnek 2013-ban.

Katrine Boye, a bank makrogazdasági elemzője kiemelte, hogy bár nem spekuláció áll az árnövekedés mögött, fel kell készülni a korrekcióra. Peter Buraas, az ingatlanszövetség elnöke pedig úgy ítélte meg, hogy,  "amit most látni, az a munkaerőpiacba és a stabil jövedelemszintekbe vetett hit jele, még akkor is, ha a kamatok emelkednek".

Az európai adósságválság közepette a skandináv ingatlanpiac erőteljes növekedést mutatott, elsősorban a erősödő gazdaságok, az alacsony munkanélküliség és az alacsony kamatszintek miatt. Szakértők most abban reménykednek, hogy a kamatok fokozatos emelésével megakadályozható a buborék kipukkadása.

A norvég jegybank az elmúlt évben 25 bázisponttal 2,25 százalékra emelte az irányadó kamatlábát és rendre jelezte, hogy figyeli az ingatlanárakat. Bár eleddig nem mondta ki, hogy  piaci buborék formálódna, a kormányhoz hasonlóan többször figyelmeztetett, hogy a jövőben magasabb kamatszintekre lehet számítani.

A svéd Riksbank tavaly július óta 125 bázisponttal 1,75 százalékra emelte az alapkamatot és az IMF jelentésében a további emelések támogatásáról biztosította a jegybankot.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.