TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ismét előtérbe kerültek a skandináv ingatlanpiaci buborék miatt táplált félelmek, miután a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a svéd ingatlanárak várható esésére figyelmeztetett, amik Norvégiában már rekordmagasságokban van.

Az IMF szerdán, éves stockholmi vizsgálatát lezáró jelentésében arról számolt be, hogy a svéd ingatlanpiac már most a túltelítettség jeleit mutatja, így valószínű az árak esése.

Oslóban a norvég ingatlanközvetítő társaságokat tömörítő szövetség szerdán azt jelentette, hogy éves szinten 9,2 százalékkal nőttek májusban a lakóingatlanok árai, ami az inflációval kiigazított mutatóban is rekordnövekedésnek számít. A térség legnagyobb bankja, a Nordea elemzői figyelmeztettek, amennyiben a kamatszintek fokozatos emelkedésével nem fordul meg a mostani trend, a norvég lakóingatlanárak akár 10-20 százalékkal is eshetnek 2013-ban.

Katrine Boye, a bank makrogazdasági elemzője kiemelte, hogy bár nem spekuláció áll az árnövekedés mögött, fel kell készülni a korrekcióra. Peter Buraas, az ingatlanszövetség elnöke pedig úgy ítélte meg, hogy,  "amit most látni, az a munkaerőpiacba és a stabil jövedelemszintekbe vetett hit jele, még akkor is, ha a kamatok emelkednek".

Az európai adósságválság közepette a skandináv ingatlanpiac erőteljes növekedést mutatott, elsősorban a erősödő gazdaságok, az alacsony munkanélküliség és az alacsony kamatszintek miatt. Szakértők most abban reménykednek, hogy a kamatok fokozatos emelésével megakadályozható a buborék kipukkadása.

A norvég jegybank az elmúlt évben 25 bázisponttal 2,25 százalékra emelte az irányadó kamatlábát és rendre jelezte, hogy figyeli az ingatlanárakat. Bár eleddig nem mondta ki, hogy  piaci buborék formálódna, a kormányhoz hasonlóan többször figyelmeztetett, hogy a jövőben magasabb kamatszintekre lehet számítani.

A svéd Riksbank tavaly július óta 125 bázisponttal 1,75 százalékra emelte az alapkamatot és az IMF jelentésében a további emelések támogatásáról biztosította a jegybankot.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.