4p

Az elmúlt félévben is biztató növekedést mutatott a Deloitte befektetői bizalmi indexe a régióban, így az utóbbi években először fordult elő, hogy két egymást követő felmérés is a pozitív tendenciát erősítette.

A Deloitte idén tizedik éve készíti el a közép-európai intézményi magántőke és kockázatitőke-befektetők körében végzett felmérését. Optimizmusra adhat okot, hogy a befektetői aktivitás tovább nő, a befektetői bizalom teljes visszatérése azonban még várat magára. Jelentős fejlemény Közép-Európa számára, hogy a térség megítélése befektetői szempontból egyre inkább közeledni látszik a kontinens nyugati feléhez, a régióra ugyanis már nem csupán kockázatos feltörekvő piacként tekintenek a szakemberek.

Seres Béla, a Deloitte közép-európai pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere elmondta: 2013 tavaszán enyhén növekvő tendenciát érzékeltünk a befektetői hangulatban, különösen az előző év végét jellemző recessziót és pesszimizmust követően. Az őszi felmérés eredményei is a bizalom erősödéséről tanúskodnak, 2011 óta a Deloitte bizalmi indexe most kúszott a legmagasabb értékre. A megkérdezettek közel fele számol javuló gazdasági feltételekkel a következő hat hónapban, ez jelentős növekedés a tavasszal regisztrált 10 százalékhoz képest. Fontos emellett azt is megjegyezni, hogy a befektetők mindössze 2 százaléka vár kifejezetten romló körülményeket a közeljövőben, ez az érték a gazdasági válság kezdete óta nem volt ilyen alacsony.

Fókuszban az új befektetések

A növekvő optimizmus hátterében az állhat, hogy az eurózóna összeomlásával kapcsolatos aggodalmak egyre inkább alaptalannak bizonyulnak, emellett a növekedés - bármilyen csekély mértékű is - Európa-szerte hozzájárult a pozitív hangulathoz. Az elmúlt hónapokban azon befektetők aránya is emelkedett, akik a következő időszakra gazdasági növekedést prognosztizálnak, ez pedig tovább növelheti a közép-európai régióban kötött ügyletek számát.

Érdemes megjegyezni, hogy a közép-európai régió legtöbb országában megnyugtató gazdasági stabilizálódás vette kezdetét. Európa hatodik legnagyobb gazdasága, Lengyelország például 2013 elején alig kerülte el a recessziót, a lengyel központi bank azonban már 2013-ra is 1,1 százalékos, jövőre pedig 2,4 százalékos növekedéssel számol.
 
A felmérésben résztvevők közel 60 százaléka elsősorban új befektetésekre szeretne koncentrálni a következő félévben, ez az érték közel duplája a tízéves mélypontot jelentő tavaszi eredménynek. A befektetői aktivitás fokozódása elsősorban annak köszönhető, hogy a gazdasági válság kirobbanása, illetve a tavalyi Eurózóna-pesszimizmus után elterjedt defenzív portfoliómenedzsment-stratégia egyre inkább visszaszorulóban van. Tovább emelkedett azon befektetők aránya is, akik a következő fél év során többet kívánnak venni, mint eladni. Az átlagos tranzakcióméret tekintetében ugyanakkor nem vár jelentős változást a felmérésben résztvevők többsége (76 százalék), ez az arány pedig állandósulni látszik az elmúlt öt év eredményeit vizsgálva.

Biztató hírek érkeztek a tőkegyarapodást illetően, hiszen három közép-európai kockázatitőke-alap (3TS Capital Partners, Abris Capital Partners és Enterprise Investors) együttesen közel 1 milliárd euróval növeli a régiónkban rendelkezésre álló alapok vagyonát – mondta el Seres Béla.
 
Új szerepben Közép-Európa?
 
A legfrissebb felmérés arra enged következtetni, hogy a közép-európai régió egyre inkább az európai piac szerves részeként jelenik meg a kockázati-tőkebefektetők terveiben, nem csupán egy kockázatos alternatívaként. Az ügyletek megkötésénél ugyanis a befektetők – Nyugat-Európához hasonlóan - már ebben a régióban is kevésbé tartják előnynek a helyi jelenlétet, szemben például a költségekkel és egyéb feltételekkel, így a közép-európai alapok sikerrel vehetik fel a versenyt a kontinens nyugati felével.
 
Érdemes kiemelni még azt a változást is, hogy a piacvezető vállalatok helyett a megkérdezettek egyre nagyobb százaléka (a korábbi 34 százalék helyett 47 százalék) a középvállalatok terén számít a legnagyobb versenyre a befektetési lehetőségeket illetően, míg csupán 6 százalék értékelte így a startup szegmenst.
 
Mindent összevetve az eredmények tartós bizakodásra adhatnak okot, különösen a 2012 végi, kifejezetten borús várakozásokhoz képest. Úgy tűnik, a javuló gazdasági háttér segített növekvő pályára állítani a befektetői bizalmat, ami elengedhetetlen az ügyletkötéshez, ugyanakkor a befektetői bizalom teljes visszatérése továbbra is várat magára. A közeljövőben eldőlhet, hogy a pozitív tendenciáknak köszönhetően lassan visszatér-e Közép-Európába az egészséges tőkebefektetési tevékenység.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!