TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2010. november 5. 14:40

A Der Standard tulajdonosi körökből származó értesülése szerint 2011-ben létrejöhet az együttműködés a teherszállításban a két társaság között.

A lap szerint így a 65 százalékban magyar, 28 százalékban osztrák állami tulajdonban lévő Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV)az osztrák állami vasút (ÖBB) versenytársává válhat a magyar vasúti árufuvarozási piacon.

A MÁV korábbi teherszállítási üzletága, a Rail Cargo Hungaria privatizációjakor a MÁV kötelezettséget vállalt, hogy nem lép fel az azt megvásárló ÖBB és saját egykori leányvállalata versenytársaként. Ez a kötelezettség azonban 2011-ben lejár, és megnyílik az út a MÁV előtt, hogy saját teherfuvarozási leányvállalatot hozzon létre - írta a lap. A GYSEV eredetileg a privatizációs pályázaton nyertes konzorcium tagja volt, de az EU kiválásra és az áruszállítás külön leányvállalatba szervezésére kötelezte.

Az ÖBB-nél nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a GYSEV-nek mint lehetséges versenytársnak. A bécsi közlekedési minisztériumban ennek ellenére "méltatlankodva reagálnak az offenzívára" - fogalmazott a lap. A cikk szerint a minisztérium "amúgy sem jóindulatú" a GYSEV-vel szemben, több mint egy éve visszatartja a Sopron-Szentgotthárd vasútvonal fejlesztésére EU-s pályázat útján szánt 14,5 millió eurót. Ezzel egyidejűleg Ausztria akadályozza a GYSEV Cargo biztonságtechnikai engedélyének kiadását, noha ez csak formaságnak számít. A minisztériumban a Standard érdeklődésére a Magyarországgal való jó együttműködést hangsúlyozták.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.