2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Der Standard tulajdonosi körökből származó értesülése szerint 2011-ben létrejöhet az együttműködés a teherszállításban a két társaság között.

A lap szerint így a 65 százalékban magyar, 28 százalékban osztrák állami tulajdonban lévő Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV)az osztrák állami vasút (ÖBB) versenytársává válhat a magyar vasúti árufuvarozási piacon.

A MÁV korábbi teherszállítási üzletága, a Rail Cargo Hungaria privatizációjakor a MÁV kötelezettséget vállalt, hogy nem lép fel az azt megvásárló ÖBB és saját egykori leányvállalata versenytársaként. Ez a kötelezettség azonban 2011-ben lejár, és megnyílik az út a MÁV előtt, hogy saját teherfuvarozási leányvállalatot hozzon létre - írta a lap. A GYSEV eredetileg a privatizációs pályázaton nyertes konzorcium tagja volt, de az EU kiválásra és az áruszállítás külön leányvállalatba szervezésére kötelezte.

Az ÖBB-nél nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a GYSEV-nek mint lehetséges versenytársnak. A bécsi közlekedési minisztériumban ennek ellenére "méltatlankodva reagálnak az offenzívára" - fogalmazott a lap. A cikk szerint a minisztérium "amúgy sem jóindulatú" a GYSEV-vel szemben, több mint egy éve visszatartja a Sopron-Szentgotthárd vasútvonal fejlesztésére EU-s pályázat útján szánt 14,5 millió eurót. Ezzel egyidejűleg Ausztria akadályozza a GYSEV Cargo biztonságtechnikai engedélyének kiadását, noha ez csak formaságnak számít. A minisztériumban a Standard érdeklődésére a Magyarországgal való jó együttműködést hangsúlyozták.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!