4p

A digitális földi sugárzás fogására alkalmas eszközök arányát tekintve Magyarország szinte minden európai országot megelőz, a lakosság arányához viszonyítva például kétszer annyi ilyen készülék van nálunk, mint Franciaországban – hangzott el az Antenna Hungária (AH) keddi sajtótájékoztatóján. A cég a tervek szerint idén tovább bővíti a digitálisan fogható csatornák számát, emellett a nyári futball-világbajnokság alatt további újításokkal készülnek. Mfor.hu-tudósítás.

A karácsony slágere volt (Mfor-montázs)

2009 végén a karácsonyi piac egyik slágere a digitális tévéadás fogására alkalmas dekóder, illetve tévékészülék volt, ennek köszönhetően mára a vételre alkalmas háztartások ötöde rendelkezik ilyen eszközökkel.

Rámozdultunk a digitális tévére

"A karácsonyi piac egyik slágere volt a digitális tévé, ez annak köszönhető, hogy csak ebben a konstrukcióban lehet ingyenesen jó minőségben fogni tévécsatornákat" - emelte ki a keddi sajtóeseményen Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária elnöke.

A cég 2009-ben összesen 11 állomást nyitott meg, ennek köszönhetően mára a lakosság 88 százalékát lefedi a digitális szolgáltatás. Emellett a tavalyi évben megfeleződött a digitális vételre alkalmas készülékek vételára.

"A karácsonyi szezonban a legolcsóbb dekódereket már 15 ezer forintért meg lehetett venni az üzletekben" - emelte ki az AH elnöke. Az idei év végére a legolcsóbb készülékek ára minden bizonnyal 10 ezer forint alá csökkenhet - tette hozzá.

A szakember szerint elsősorban az őszi reklámkampány idején, illetve a karácsonyi időszakban volt érezhető az eszközök számának megugrása. Ennek köszönhetően mára a digitális vételre alkalmas háztartások mintegy 20 százaléka rendelkezik MPEG4-kódolásra alkalmas eszközökkel. December végén nagyjából 170 ezer háztartásban nézték a MinDig TV ingyenes szolgáltatásait – emelte ki Jean-Francois Fenech.

"Az integrált digitális tévékészülékek eladása is felfutott hazánkban. Az év elején az eladott tévék mindössze 5 százaléka volt ilyen készülék, az év végére ez az arány 75 százalékra emelkedett" - hangsúlyozta az AH elnöke. 

A cég vezére szerint jól mutatja a digitális tévé előretörését, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) adatai szerint hosszú évek után novemberben fordult elő, hogy csökkent a fizetős tévészolgáltatások ügyfeleinek száma.

További csatornák jönnek

A digitális platformon jelenleg hét csatorna - az m1, az m2, az RTL Klub, a Tv2, a Duna Tv, a Duna II. és az Euronews - fogható ingyenesen, további két csatorna – az ATV és a HírTv – pedig úgynevezett pre paid kártyával, melynek ára 6250 forint évente. Utóbbi két csatorna egy olyan fizetős szolgáltatás előfutára lehet, melyet a következő hónapokban építenek ki teljesen.

Az idei tervekkel kapcsolatban Fenech elmondta: még az év első felében várhatóan tovább bővül majd a platformon fogható csatornák száma, azonban azt nem tudni, hogy az új adások az ingyenes, vagy a fizetős kategóriába kerülnek majd be.

Az AH tervezi a készülékkínálat bővítését is 2010-ben, illetve még az idén egy országos szerviz-és bolthálózatot hoznak létre, hogy az emberek tudják, hova forduljanak problémáikkal.

Jelenleg az országban több mint 500 üzletben kapható összesen 8 dekóder és 33 integrált tévékészülék, melyek alkalmasak a földfelszíni digitális adás fogására – mondta el Kárpáti Rudolf, az AH vezérigazgatója. Emellett folyamatosan nő a szolgáltatás ismertsége, a cég abban bízik, hogy 2011 végére, az analóg adás tervezett lekapcsolásának idejére mindenki tisztában lesz azzal, mit kell tennie.

Foci-vb 3D-ben

Az Antenna Hungária idén is promóciókkal készül a digitális szolgáltatás népszerűsítésére. Elsősorban a nagy nemzetközi sporteseményekre koncentrálnak ezekben a kampányokban, a téli olimpia reklámozása már meg is kezdődött.

A következő fontos időpont a húsvét lesz, amikor a karácsonyihoz hasonló akcióval készül a cég: azoknak kedveskednek ajándékkal, akik digitális vételre alkalmas készüléket vesznek. Karácsonykor ebben az akcióban a vásárlók egy évre ingyen kapták meg a HírTv és az ATV amúgy fizetős műsorát. "Az akció sikeres volt karácsonykor, majdnem ezren vettek ilyen eszközöket, novemberhez képest 90 százalékkal nőttek az eladások" - emelte ki Kárpáti Rudolf

A nyári labdarúgó világbajnokságra további különlegességgel készül az Antenna Hungária: a tervek szerint hazánkban először 3D-adást sugároznak majd Dél-Afrikából.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!