TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2010. július 9. 12:54

Az LVMH luxusipari csoport fő tulajdonosa, Bernard Arnault a leggazdagabb francia. Az ötszáz leggazdagabb gall vagyonát 241 milliárd euróra becsüli a Challenges francia gazdasági hetilap.

A Challenges francia gazdasági hetilap listája szerint ismét Bernard Arnault, az LVMH luxusipari csoport tulajdonosa Franciaország leggazdagabb embere, megelőzve az Auchan áruházláncot birtokló Gérard Mulliezt. A harmadik legnagyobb vagyon a politikai botrányba keveredett Liliane Bettencourt-é, a L’Oréal kozmetikai cég örököséé, aki illegális pártfinanszírozási vádak miatt hetek óta a francia újságok címlapján szerepel.

A gazdasági magazin szerint az ötszáz leggazdagabb francia számára 2010 egyértelműen a válság végét jelenti: összvagyonuk egy év alatt 25 százalékkal növekedett, s a tavalyi 194 után jelenleg 241 milliárd euróra becsülhető. De még nem tért vissza a 2007-es rekordszintre, akkor az ötszáz leggazdagabb francia vagyona 280 milliárd eurót ért.

Az LVMH-csoport tulajdonosa, Bernard Arnault 22,7 milliárd euróval visszavette a vezetőhelyet, amelyet 2008-ban engedett át Gérard Mullieznek és családjának, akik az Auchan áruházlánc tulajdonosai. Ők idén a második helyen végeztek 19 milliárd euróval.

A 87 éves Liliane Bettencourt, akinek apja alapította a L’Oréal kozmetikai nagyvállalatot, harmadik a listán 17 milliárd euróval. A diszkrét asszony, aki ötven év alatt mindössze egyetlen interjút adott, néhány hete a francia média célkeresztjébe került: a vagyonáért évek óta a saját lányával folytatott jogi csatározás ugyanis államüggyé vált.

A perben Liliane Bettencourt szellemi leépülését igazolni hivatott, a sajtóba kikerült titkos hangfelvételek alapján ugyanis feltételezhető, hogy az asszony személyes vagyonának egy részét az adócsalás ellen küzdő miniszter tudtával adóparadicsomokba mentette. Egykori könyvelője pedig azt állítja, hogy a Bettencourt-család évtizedek óta a jobboldali kormánypártnak illegális módon juttat kampánypénzeket.   

A lista utolsó, 500. helyén szereplő legalább 53 millió eurós vagyonnal rendelkezik, míg ez az összeg tavaly még csak 40 millió euró volt. Ennek oka a lap szerint, hogy a tőzsdén felértékelődtek a Franciaországra még mindig jellemző családi kézben lévő nagyvállalatok. Az ötszáz legnagyobb francia vagyon súlya a francia gazdaságban ugyanakkor csökkent: három évvel ezelőtt összértéke a GDP 17 százalékának felelt meg, most már csak 12,4 százaléknak.

A Forbes amerikai magazin besorolása szerint egyébként Bernard Arnault, Franciaország leggazdagabb embere egyben Európa leggazdagabbja is. Liliane Bettencourt pedig Európa leggazdagabb asszonya.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.