Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az LVMH luxusipari csoport fő tulajdonosa, Bernard Arnault a leggazdagabb francia. Az ötszáz leggazdagabb gall vagyonát 241 milliárd euróra becsüli a Challenges francia gazdasági hetilap.

A Challenges francia gazdasági hetilap listája szerint ismét Bernard Arnault, az LVMH luxusipari csoport tulajdonosa Franciaország leggazdagabb embere, megelőzve az Auchan áruházláncot birtokló Gérard Mulliezt. A harmadik legnagyobb vagyon a politikai botrányba keveredett Liliane Bettencourt-é, a L’Oréal kozmetikai cég örököséé, aki illegális pártfinanszírozási vádak miatt hetek óta a francia újságok címlapján szerepel.

A gazdasági magazin szerint az ötszáz leggazdagabb francia számára 2010 egyértelműen a válság végét jelenti: összvagyonuk egy év alatt 25 százalékkal növekedett, s a tavalyi 194 után jelenleg 241 milliárd euróra becsülhető. De még nem tért vissza a 2007-es rekordszintre, akkor az ötszáz leggazdagabb francia vagyona 280 milliárd eurót ért.

Az LVMH-csoport tulajdonosa, Bernard Arnault 22,7 milliárd euróval visszavette a vezetőhelyet, amelyet 2008-ban engedett át Gérard Mullieznek és családjának, akik az Auchan áruházlánc tulajdonosai. Ők idén a második helyen végeztek 19 milliárd euróval.

A 87 éves Liliane Bettencourt, akinek apja alapította a L’Oréal kozmetikai nagyvállalatot, harmadik a listán 17 milliárd euróval. A diszkrét asszony, aki ötven év alatt mindössze egyetlen interjút adott, néhány hete a francia média célkeresztjébe került: a vagyonáért évek óta a saját lányával folytatott jogi csatározás ugyanis államüggyé vált.

A perben Liliane Bettencourt szellemi leépülését igazolni hivatott, a sajtóba kikerült titkos hangfelvételek alapján ugyanis feltételezhető, hogy az asszony személyes vagyonának egy részét az adócsalás ellen küzdő miniszter tudtával adóparadicsomokba mentette. Egykori könyvelője pedig azt állítja, hogy a Bettencourt-család évtizedek óta a jobboldali kormánypártnak illegális módon juttat kampánypénzeket.   

A lista utolsó, 500. helyén szereplő legalább 53 millió eurós vagyonnal rendelkezik, míg ez az összeg tavaly még csak 40 millió euró volt. Ennek oka a lap szerint, hogy a tőzsdén felértékelődtek a Franciaországra még mindig jellemző családi kézben lévő nagyvállalatok. Az ötszáz legnagyobb francia vagyon súlya a francia gazdaságban ugyanakkor csökkent: három évvel ezelőtt összértéke a GDP 17 százalékának felelt meg, most már csak 12,4 százaléknak.

A Forbes amerikai magazin besorolása szerint egyébként Bernard Arnault, Franciaország leggazdagabb embere egyben Európa leggazdagabbja is. Liliane Bettencourt pedig Európa leggazdagabb asszonya.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.