2p

A Nokia több ezer munkahely megszüntetésével járó költségcsökkentési programot indít francia-amerikai konkurense, az Alcatel-Lucent akvizíciója után.

A mobil távközlési hálózati berendezéseket gyártó finn cég szerdán közölte, hogy a működési költségeket a tervek szerint 900 millió euróval csökkentő programja keretében Németországban 1400 munkahely szűnik meg 2018-ig, Finnországban pedig 1300. Franciaországban a Nokia 400 állást számol fel, létesít helyette viszont 500 új munkahelyet a kutatási-fejlesztési területen.

A Bloomberg hírügynökség úgy értesült, hogy a költségcsökkentési program világszerte 10-15 ezer munkahely megszüntetésével fog járni. A globális leépítési létszámot a Nokia nem közölte. A cég világszerte 104 ezer, Finnországban 6850, Németországban 4800, Franciaországban pedig 4200 alkalmazottat foglalkoztat. A Nokia az idén januárban vette át az ellenőrzést a 15,6 milliárd euróért megvásárolt francia-amerikai Alcatel-Lucent felett.

Az Alcatel-Lucent akvizíciója és szervezeti integrálása az idén a várakozások szerint kedvező szinergikus hatással lesz a Nokia működési költségeire, javítja pozícióját a mobil hálózati berendezések világpiacán konkurenseivel, a svéd Ericssonnal és a kínai Huawei vállalattal szemben.

Tavaly a Nokia bevétele 12,499 milliárd euró volt, hat százalékkal magasabb a 2014. évinél, illetve devizaárfolyam-hatásoktól megtisztítva két százalékkal alacsonyabb. Nyeresége a 2014-eshez képest tavaly 56 százalékkal 1,194 milliárd euróra csökkent a nemzetközi számviteli szabvány szerint. A 2014-es bázisadatokat azonban egy jelentős adójóváírás, valamint a készülékgyártó üzletág értékesítéséből befolyt összeg emelte meg. A cég bruttó jövedelmezősége 2015-ben 43,3 százalék volt, 1,6 százalékponttal magasabb a 2014-esnél.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!