<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A már átszerződött, mintegy 110 ezer MÁV ÁBE-s ügyfél lényegesen magasabb éves átlagos díj mellett kötötte meg új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződését, mint tavaly novemberben. Kétharmaduk internetes portálon választott új biztosítót, a Netrisk.hu-n eddig 58 ezren, a Biztositas.hu-n mintegy 23 ezren - közölték a biztosítási portálok.

A Netrisk.hu-n a 14 biztosító közül a Genertelt a MÁV ügyfeleinek 22 százaléka, a K and H Biztosítót 20 százalékuk választotta, míg a KÖBE az új szerződések 13 százalékát szerezte meg.

A most kötött kötelező biztosítások éves átlagdíja lényegesen magasabb, mint a múlt év novemberében kötött szerződéseké, az akkori 30 ezer forinttal szemben 46 ezer forint, amit csak részben indokol az olcsó MÁV biztosítások kiesése.

A másik meghatározó ok, hogy több biztosítótársaság a novemberi váltási időszakban külön kedvezményeket alkalmaz, amelyek év közben már nem érvényesek. A most biztosítót váltott MÁV ügyfelek jelentős részének ezért novemberben várhatóan ismét érdemes újrakötnie kötelezőjét - fűzik hozzá.

Azoknak a MÁV ügyfeleknek, akik a péntek éjfélkor lejáró határidőt elmulasztották, számolniuk kell azzal, hogy jogi lehetőségük sem lesz az általuk esetleg okozott kárt a MÁV Biztosító Egyesületre hárítani. Bónusz fokozatukat ugyanakkor érvényesíteni tudják leendő új biztosítójuknál, ha a korábbi MÁV kötelező biztosításuk legalább augusztus 15-ig díjrendezett.

A Biztositas.hu alkuszcégnél a határidőt követően napi néhány 100 kötést regisztráltak. A 23 ezer átszerződő közül legtöbben a K and H és a KÖBE ajánlatát választották.

Pórul járhat, aki nem váltott

A MÁV ÁBE nyilvántartásában, mintegy 195 ezer szerződés szerepelt a felügyeleti biztosok kinevezésekor, közülük kötelező 160 ezer volt, ezen belül 40 ezer flottaszerződés és 120 ezer egyéni kgfb szerződés.

Azoknak, akik még nem váltottak, fedezetük egyáltalán nem lesz augusztus 15-e és az új szerződés megkötése közötti időszakra. Az ezen időszakban okozott károkat kötelesek saját zsebből megtéríteni, ami a töréskárok esetében a párszázezertől a több tízmillió forintig terjedhet, míg személyi sérülés esetében ennél akár jóval nagyobb összegre is számítani lehet, akár élethosszig tartó járadék fizetésére is.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.