<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A költségek folyamatos növekedése miatt októberben ismét árat emelnének a pékek. Az év eleji 18 százalék után most további tíz százalékkal kerülhet többe a kenyér - írja a Népszabadság.

"Októbertől drágább lehet a kenyér, amennyiben a pékek és a pékségek keresztül tudják vinni áremelési elképzeléseiket" - tájékoztatta a Népszabadságot Varga László. A Pékszövetség elnöke szerint a sütödéket költségeik folyamatos emelkedése kényszeríti a drágításra. A földgáz ára idén már többször is nőtt, s októberben újabb emelés várható, de jóval többet kell fizetni az áramért és az üzemanyagokért is, mint egy évvel korábban. A drágulás lehetséges mértékéről Varga László nem kívánt nyilatkozni, szakmai körökben azonban úgy vélik: átlagosan tíz százalék körüli áremelést kellene kiharcolni. Véleményüket elsősorban arra alapozzák, hogy Németországban egy év alatt mintegy 30 százalékkal nőtt a kenyér ára, míg itthon csak 18,3 százalékkal, és ez is csak az év elején, pedig azóta tovább nőttek az alapanyag- és az energiaárak.

Varga László szerint a pékek szándékain még az sem változtat, hogy az ótermésnél lényegesen olcsóbb az új búza, ami lefelé nyomhatja az alapanyagárat. "Ez csak elméleti lehetőség, hiába a gabonapiaci árcsökkenés, ha a liszt az elmúlt hetekben alig lett olcsóbb" - tette hozzá. A betakarítás előtt kilogrammonként nettó 84-86 forintot kértek a malmok, most 79 forint körül mozog az ár, s a hírek szerint ebben szeptember végéig érdemi változás nem is lesz. A liszt egyébként most átlagosan 45 százalékkal kerül többe, mint tavaly ilyenkor. Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára szerint azonban az áremelkedés üteme egyáltalán nem meglepő. A drágulásban csupán az alapanyagár növekedése mutatkozik meg, a termelési költségek, például az energiaárak emelkedését a malmok még nem is hárították át megrendelőikre. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.