2007. október 4. 15:59

10,2 millió euróra bírságolta az Európai Bizottság a Visát, amiért megakadályozta, hogy a Morgan Stanley csatlakozzon az európai hitelkártya-fizetési hálózatához.

Az EU versenyjogi szabályozói szerint igazolatlan és diszkriminatív volt a Visa részéről, hogy megakadályozta az amerikai banknak, hogy fizetési szolgáltatásokat kínáljon Európában Visa kártyákon keresztül, írja a BBC news.

A bizottság szerint a Morgan Stanley kizárása 2000 és 2006 között jelentősen emelte az árakat a fogyasztók felé. A Visa nem ért egyet a döntéssel, és fellebbezni fog.

Az Európai Bizottság azután indított vizsgálatot az ügyben, miután a Morgan Stanley panaszt tett, melyet 2006 nyarán – amikor végül csatlakozott a Visa Europe hálózathoz - visszavont. A Visa akkor azzal érvelt az eltiltás mellett, hogy a Morgan Stanley a tulajdonosa a Discover hitelkártya-hálózatnak az Egyesült Államokban, ami ott közvetlen versenytársnak minősül.

Azonban a versenyjogi hivatalnokok szerint a Visa érvelése nem állja meg a helyét, ugyanis a Discover nem szolgáltat Európában, azonban a Visa által elfogadott Citigroup működteti a Diners Club hitelkártya-rendszert.

Menedzsment Fórum