2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

További monopólium-ellenes vizsgálatokat és lépéseket helyezett kilátásba az uniós nagykereskedelmi árampiacon a brüsszeli bizottság. Jonathan Todd, az EU versenyügyi biztosának szóvivője közölte ezt pénteken, emlékeztetve egy hasonló vizsgálatra, amely az uniós országok árampiaci helyzetét tárta fel 2003 és 2005. között. Az árampiac nem működik megfelelően, az árak az elvárhatónál érezhetően magasabbak - derült ki a vizsgálatból.

Most arra hivatkozva közölte a vizsgálatok lehetséges folytatását Todd, hogy megállapították: az áram piaci ára más országok áraihoz képest túl magas Németországban és Spanyolországban. Tavaly decemberben folytatott az EU meglepetésszerű vizsgálatot Németországban a trösztellenes helyzetről.

Az EU bizottsága radikális változtatásokat szeretne az uniós árampiacon. Egyes országokban ugyanis gyakorlatilag egyetlen szolgáltató uralkodik, mint például Franciaországban az Électricité de France, másutt két vagy több cég birtokol monopolhelyzetet, kartellekre lehet gyanakodni. Az EU versenyügyi biztosa szerint a piac rendbetételének leghatékonyabb módja a nagy árampiaci vállalatok széttörése lenne, az új árampiaci beruházások ösztönzésével kísérve.

Január elején a brüsszeli bizottság egyebek között már megállapította, hogy a korábban liberalizált gáz- és árampiacon a verseny még mindig nem teljes az unióban, és további lépésekre van szükség annak kiteljesítéséhez. Neelie Kroes versenyügyi biztos közlése szerint elsősorban a cégegyesülések és szövetségek szigorúbb ellenőrzésére, illetve az állami támogatások alaposabb felügyeletére lenne szükség.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!