4p

Elvileg tavaly decemberben elindult a digitális földfelszíni sugárzás hazánkban, gyakorlatilag azonban továbbra is csak a Duna Tv adása fogható a platformon, illetve májustól csatlakozott tesztadásként az RTL Klub. Az Antenna Hungária egyelőre nem tud mit kezdeni a csatornák ellenállásával, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) azonban megelégelte a helyzetet és vizsgálni kezdte, ki a felelős a kialakult helyzetért. Mfor.hu háttér.

2008 végén csak a Duna TV-vel indult el a digitális földfelszíni sugárzás hazánkban. Azonban akkor még úgy nézett ki, hogy heteken belül fogható lesz a Magyar Televízió (MTV) adása is ingyenesen.

Azóta eltelt öt hónap, de előrelépés nem nagyon történt, csak egy kéthónapos tesztidőszakban volt látható HD-felbontásban az MTV adása. Mostanra a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) is megunta a tétlenséget.

Még nincs kedvezmény dekóderre 

A hatóság még április végén vizsgálta meg, teljesítette-e az Antenna Hungária (AH) a szerződésben vállalt kötelezettségeket. "A fő gond az, hogy továbbra sincs kedvezményes dekódervásárlási lehetőség, illetve mindössze egy csatorna fogható a rendszeren" - emelte ki az mfor.hu kérdésére Márton György, az NHH szóvivője. Emellett az is kiderült, hogy az ígért 59 százalék helyett csak 56 százalékos a lefedettség, azaz a Duna TV adását is csak 5,6 millióan nézhetik előfizetés nélkül.

A dekóderek kedvezményes vásárlásával kapcsolatban az AH azt vállalta, hogy olyan konstrukciót dolgoz ki, melynek segítségével akár részletre is beszerezhetők lesznek a digitális adás fogásához szükséges berendezések. Ez azonban eddig nem valósult meg. Márton György szerint május elsejéig adtak haladékot a cégnek, hogy beinduljon a program. Bíznak benne, hogy napokon belül kedvezményesen juthat dekóderhez, aki akar.

"Most egyelőre azt mértük fel, mi az, amit teljesített az AH. Ennek nyomán elindult egy piacfelügyeleti eljárás, aminek során tisztázzuk, ki tehető felelőssé a kialakult helyzetért" - hangsúlyozta Márton György.

A szemöldökráncolásnál tartanak

Kiemelte, hogy a tavaly szeptemberben aláírt szerződésben vannak bizonyos szankciók arra az esetre, ha az AH nem teljesíti, amit vállalt - az NHH ezek alapján járhat el. "A szankcióknak több fokozatuk van. Most mondjuk a szemöldökráncolásnál tartunk, aztán jönnek a bírságok. Az csak végső esetben fordulhat elő, hogy elvesszük a cégtől a frekvenciahasználati jogot" - avatott be a részletekbe a szóvivő.

A vizsgálat a tervek szerint egy-két hónap múlva zárulhat le, ezután nyilvánosságra fogják hozni az eredményeit. "Továbbra is optimisták vagyunk az átállással kapcsolatban, külföldön sem volt mindenhol rögtön sikertörténet. Ugyanez megy most végbe nálunk, csak magyar sajátosságokkal kiegészülve" - mondta Márton György.  

A piacfelügyeleti vizsgálat elsősorban arra fog kiterjedni, miért nem sikerült még megállapodni a köztévével, mivel a törvény ezt feltételként rögzíti. "A törvény szerint akkor lehet lekapcsolni az analóg adást, ha a lakosság 94 százaléka fogni tudja digitálisan a közszolgálati csatornákat" - emelte ki az NHH szóvivője.

Az MTV-re várnak

Tavaly az AH azzal indokolta, hogy csak a Duna TV adása fogható a platformon, hogy nem tudott megegyezni a két nagy kereskedelmi csatornával a csatlakozás feltételeiről. A TV2 és az RTL Klub később bírósághoz is fordult a szerződéstervezet miatt.

"Az Antenna Hungária nem kívánja kommentálni az NHH megállapításait" - mondta kérdésünkre Tóth András, a cég kommunikációs igazgatója. Ugyanakkor hozzátette: az MTV esetében jelenleg is arra várnak, hogy lezáruljon a digitális műsorszórásra kiírt közbeszerzési eljárás, amit még januárban hirdettek meg. "Azt mi sem tudjuk, mikor zárhatják le ezt a folyamatot, és miért nem sikerült ezt eddig megtenni" - hangsúlyozta Tóth András.

Ugyanakkor az AH képviselője pozitívan értékelte a köztévével folytatott egyeztetéseket. "Tárgyalunk a kereskedelmi adókkal is, ennek eredményeképp az RTL Klub adása május elseje óta már fogható digitálisan tesztjelleggel" - mondta el a cég kommunikációs vezetője. Arra egyelőre nem kívánt válaszolni Tóth András, ki engedett az álláspontjából tavaly decemberhez képest. "Ha megszületik a szerződés, akkor nyilvánosságra hozzuk a pontos kondíciókat" - tette hozzá.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!