<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A világ nagy édesipari konszernjeit is gyanúsítják a német hatóságok árkartellezéssel: az illetékes hivatal a múlt héten már hét cégnél folytatott vizsgálódásokat, köztük a Kraft Foods-nál és a Nestlénél.

A gyanú azt követően merült fel, hogy Németországban az év elején egyöntetűen és jelentős mértékben jelentettek be áremeléseket a cukoripar és a csokoládéipar nagy vállalatai.

Volt olyan cég, a Ritter Sport, amelyik 20 százalékkal drágított termékein, többen szintén kétszámjegyű drágulást közöltek, egyebek között olyan termékekre, mint a Milka csokoládé vagy a Mars szelet. A gyártók a nyersanyagárak jelentősebb nemzetközi - legkevesebb 30, de egyes esetekben 100 százalékos - emelkedésére hivatkoztak.

A német versenyhivatal szerint az áremelés még önmagában nem jogellenes, de ha annak feltételeiről a cukor és édességgyártók előzetesen egyezkedtek, az már igen.

MTI/Menedzsment Fórum