2007. június 20. 06:46

Egyelőre minimális az érdeklődés az állásukat vesztett egészségügyiek mobilizálását segítő program iránt. A támogatás nagyságrendje eleve nem vetekszik a külföldi kereseti lehetőségekkel, a feltételek viszont erősen korlátozzák a munkavállalást. Az esélytelenül állást keresők emellett teljesen kiszorulnak a rendszerből, ráadásul a tömeges pályaelhagyásba beleroppanhat az egészségügy. Mfor.hu háttér.

Egyelőre nem ugrott meg az álláskeresések száma. Mennyi jut mobilizálásra?

500 millió mobilizálásra

A Mobilitás program pénzügyi hátterét a Munkaerőpiaci Alap biztosítja, a jelenleg rendel- kezésre álló keret 500 millió forint. Akinek megszűnik az állása, egy egyszeri, vissza nem térítendő támogatás formájában kaphat segít- séget, ha az új munkahely miatt több, mint 50 km-re kell költöznie. Az összeg pár száz- ezertől a milliós nagyság- rendig terjedhet, de nem haladhatja meg az igénylő egyéves jövedelmét. Ezért cserébe vállalni kell, hogy legalább egy évig közalkal- mazott marad az új helyen.

A mintegy kilencvenezer egészségügyi szakdolgozónak jelenleg átlagban mintegy harminc beteget kell ellátnia, ez azonban az átalakítások miatt várhatóan 40-45 főre is emelkedhet, ami tarthatatlan - mondta felszólalásában Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

Szerinte bár az egészségügyi szaktudás tekintetében az ország élen jár, ha az orvosok és a szakdolgozók egymáshoz, valamint a betegekhez és az ágyszámokhoz viszonyított arányát nézzük, az európai mezőny végén kullogunk.

Veszélyes lenne a tömeges pályaelhagyás

Ha pedig nem tudják megakadályozni, hogy az egészségügynél eddig kitartott dolgozók elhagyják a pályát, az összeroppanthatja a rendszert. A munkaerő-piacon egyébként egyelőre nem érződik az álláskeresők számának megugrása.

Kovács András, a Grafton gyógyszeripari divíziójának vezetője lapunknak arról számolt be, hogy az utóbbi időben az egészségügyi területen a kereslet és a kínálat is visszaesett. Ennek egyik oka az lehet, hogy az állásukat vesztett dolgozók inkább kivárnak, másrészről a pályaelhagyók álláskeresése más szektorokban jelenik meg. A szakember szerint hosszú távon várhatóan visszaáll az a dinamikus bővülés, ami eddig jellemezte a szektor munkaerőpiacát.

Kovács András szerint jelenleg 15 nagy gyógyszeripari céggel állnak kapcsolatban, s tavaly mintegy 1200 ember helyezkedett el az ő segítségükkel, ebből mintegy 5 százalék ezen a területen.

A legnépszerűbbek az orvos- és patikalátogatói állások, emellett sokféle pozícióra keresnek dolgozókat. A klinikai kutatás területén például nagy a hiány az angolul jól beszélő szakemberekben, a fizetések pedig ebben a szektorban jóval magasabbak, mint máshol.

Körte Ildikó

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.