<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A General Motors Co. (GM) a bizonytalan gazdasági helyzet és a romló értékesítési kilátások miatt határozatlan időre bezárja oroszországi összeszerelő üzemét és csökkenti értékesítési modellportfolióját - jelentette be a cég szerdán Moszkvában.

A GM több mint egy veszteséges évtized után jövőre tervez először nyereséget elérni európai tevékenysége után, amit nem segítenek az utóbbi időben felmerült oroszországi üzleti nehézségek. Tavaly az autópiaci forgalom 10 százalékkal esett vissza az országban és az első adatok szerint az idén januárban és februárban a helyzet csak tovább romlott.

Eközben az orosz autópiac lassan összeomlóban van, egyre csúnyább számok érkeznek Putyinéktól. 

Miközben más külföldi autógyárak, például a Nissan Motor a termelés néhány hetes szüneteltetésével reagáltak az oroszországi piaci helyzet romlására, a GM sokkal drasztikusabb eszközhöz folyamodott. Az év közepén a GM határozatlan időre leállítja a gyártást az ezer főt foglalkoztató szentpétervári üzemében, valamint felmondja az együttműködést a Chevrolet modelleket összeszerelő GAZ gyárral.

Az amerikai autógyár emellett az év végéig kivonja az orosz piacról az Opel modelleket és jelentősen csökkenti a Chevrolet modellek választékát. Továbbra is kaphatóak lesznek Oroszországban a GM drágább modelljei, a Chevrolet Corvette sportkocsi, a Tahoe SUV, valamint a Cadillac különböző modelljei.

A GM és az AvtoVAZ közös vállalkozása viszont továbbra is gyártja majd a Chevrolet Niva modelleket. Az oroszországi jelenlét felszámolásával összefüggésben a GM 600 millió dollár egyszeri költséget ír le 2015 első negyedévi mérlegében.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.