2009. október 21. 10:51

Míg a Fiorentinával szemben gyengébbnek bizonyult a debreceni csapat tegnap este, a nézettségi versenyben sikerült legyűrnie a konkurens kereskedelmi csatornán sugárzott amerikai akciófilmet. Ráadásul a Lyon elleni találkozóhoz képest jelentősen javult a közönségarány.

28,2 százalékos nézettséget ért el tegnap a TV2-n sugárzott Debrecen-Fiorentina mérkőzés a 18-49 éves korosztályban, míg a konkurens RTL csatornán futó amerikai akciófilm, a "Tét az életed" mindössze a nézők 24,7 százalékát volt képes a képernyők elé ültetni, derül ki az mfor.hu-hoz eljuttatott közleményből.

Több mint félmillió drukker a képernyők előtt

A TV2 által hivatkozott AGB Hungary-kimutatás szerint főleg a második félidő vonzotta a nézőket: ekkor 33,1 százalékos közönségarányt (551 ezer néző) ért el a meccs az első játékrész 25,9 százalékával (512 ezer néző)  szemben. A TV2 szerint a találkozó – nem meglepő módon - a férfi célcsoportokban növelte leginkább a csatorna táborát.

Igaz, az egész főműsoridős sávot tekintve – ha csak hajszállal is - az RTL Klub a nyerő: a 18-49 éves korosztályban 28,8, a 18-39 évesek közül pedig 28,7 százalék választotta utóbbi kereskedelmi adót tegnap este fél hét és 11 óra között, míg a TV2 27,6, illetve 28 százalékos nézettséget produkált.

A mostani meccs közönségaránya egyébként komoly javulást jelez három héttel ezelőtthöz képest: a Debrecen-Lyon derbi mindössze 21,4 százalékot produkált a 18-49 évesek között. Igaz, akkor az RTL a Mel Gibsonnal felálló Halálos fegyver 3-at küldte csatába Dombi Tibiékkel szemben, és a nézők csaknem 40 százalékát nyerte meg ezzel a húzással.

Mint ismert, a TV2 idén tavasszal szerezte meg három évre a Bajnokok Ligája (BL) mérkőzéseinek közvetítési jogát. Várdy Zoltán, a TV2 vezérigazgatója akkor kiemelte: a BL a TV2 műsorstruktúrájának egyik alappillére lesz és reméli, hogy ezáltal még több férfi néző választja a csatornát.

A Digi is beszállt a BL-be

Sajtóinformációk szerint a TV2 az MTV elől halászta el a közvetítési jogokat. A közszolgálati csatornának idén nyáron járt le az UEFA-val kötött korábbi szerződése, a kereskedelmi csatorna pedig nagyobb összeget ajánlott nála az európai labdarúgó-szövetségnek.

Ugyanakkor  nem a TV2 az egyetlen Magyarországon fogható adó, melyen BL-mérkőzések futnak. A szerdai meccseket a Digi Tv közvetíti, így a Debrecen idegenbeli mérkőzései a Digin, a keddi, hazai találkozók pedig a TV2-n láthatók. 

Az elmúlt három évben egyébként a Viasat3, illetve a TV6, továbbá az MTV (m1) sugározta Magyarországon a BL-mérkőzéseket.

W. B.

Menedzsment Fórum