2009. szeptember 29. 01:01

Az elnökség visszavonulót fújt, méghozzá elsöprő többséggel. Szerintük jogszabályba ütközik az alelnök lépése, ezért az eredeti állapot visszaállítására utasították Medveczky Balázst.

Jogszabályba ütközik és érvénytelen a Nap-kelte szerződésének felmondása - döntött hétfői ülésén kétharmados többséggel a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége. "Az elnökség kötelezi az alelnököt az eredeti állapot helyreállítására. Az ügyből keletkezett esetleges kárért az MTV Zrt. alelnöke felelősséggel tartozik" - idézték a döntést.

Czeglédi László, a kormányoldal által delegált kuratóriumi elnök a tanácskozásról távozóban annyit közölt: jövő keddi ülésükön tekintik át az ügyvezető alelnök másféléves tevékenységét. Arra a kérdésre, hogy felmerült-e a választott vezető nélkül működő intézményt irányító Medveczky Balázs felmentése, azt közölte, "most nem".

Az előterjesztést meg nem szavazó öt - fideszes és KDNP-s - delegált szerint a határozat jogszerűtlen, ezért a közalapítvány ellenőrző testületéhez fordultak - közölte egyikük, Balogh László elnökhelyettes az MTI-vel. Tájékoztatása szerint úgy látják, a döntés olyan jogkörökben jár el, amelyeket nem adott meg a testületnek a médiatörvény. Hozzátette: az ülésen kiosztottak két előterjesztést, amelyek Medveczky Balázs ügyvezetői, illetve alelnöki posztról való felmentését tartalmazták, ám "a médiakoalíció tagjai", az MSZP, az SZDSZ és az MDF delegáltjai "nem is vették elő" a kérdést.

Értetlenségének adott hangot az ügyben, hangsúlyozva, hogy a kuratóriumi elnökségnek jelenleg egyik tisztségből sincs módja felmenteni az ügyvezető alelnököt.

Múlt pénteken bontotta fel - ellehetetlenülésre hivatkozva - a Nap-kelte jövő év végéig szóló szerződését a Magyar Televízió. Már aznap kibontakozott a vita a közmédium és a producer között, hogy ezt megfelelő módon tették-e, a kuratóriumi elnökségben pedig arról, hogy volt-e a lépéshez hatásköre az ügyvezető alelnöknek.

MTI/Menedzsment Fórum