2009. október 9. 08:26

A tévétársaságoknak mára nem maradt túl sok lehetőségük a tartalmak "újracsomagolásával" további tematikus csatornák indítására, s a jövőben várhatóan a nem lineáris, hanem egyéni választáson alapuló tartalomszolgáltatások irányába mozdulhatnak el, írja a Napi Gazdaság.

A magyarországi piacon is megjelent kezdeményezések kapóra jöhetnek a televíziószolgáltatóknak: a T-Home iptv megoldásához kapcsolódóan például a filmes produkciók mellett egyes tévécsatornák műsorait is tartalmazó videotár-szolgáltatás is elérhető. Augusztus óta a társaság nagykereskedelmi iptv-szolgáltatásának része a vod-szolgáltatás is.

Az iptv-előfizetők számára az Invitel is kínál videotár-megoldást: a tavaly májusban elindított szolgáltatás mintegy 400 filmet tartalmazó katalógusa főként rétegtartalmakkal bővült az elmúlt időszakban, már elérhetők koncertfilmek és felnőtt-tartalmak is. A fogyasztói oldalon jelentős az igény olyan további műfajok iránt, mint a gyermek- és mesefilmek, illetve az ismeretterjesztő és dokumentumfilmek - mondta a Napinak Javorniczky Áron, az Invitel tévészolgáltatások üzletágvezetője. A társaság előfizetői leggyakrabban vígjátékokat választanak a videotárból.
A T-Home iptv-előfizetőinek mintegy negyede néz rendszeresen vod-tartalmakat, a felhasználók száma pedig folyamatosan nő. A társaság tapasztalatai szerint azok az előfizetők, akik egyszer rátalálnak a szolgáltatásra, hamar állandó felhasználóvá válnak és intenzíven érdeklődnek az újdonságok, akciók iránt.

A friss sikerfilmek vonzerejére alapozva a vod-piacra szeptember elején belépett UPC Magyarország is felvette a sikerfilmeket az induláskor mintegy 120 filmet tartalmazó kínálatába. A szolgáltatás egyelőre csak a cég budapesti hálózatában érhető el - tranzakcióalapú és előfizetéses konstrukcióban. A UPC a jövő év során országos szinten is elérhetővé teszi a szolgáltatást.
Bár a magyarországi disztribútorokkal kötött szerződések adják az Invitel videotár-szolgáltatásból származó bevételeinek döntő többségét, azonban számos, főként a rendszerváltás előtt készült magyar film jogainak megszerzése komoly akadályokba ütközik. Főként azért, mert nem tisztázott, hogy a forgalmazási jog kiterjedhet-e a vod típusú szolgáltatásokra. A vod-szolgáltatásból származó bevételekről részleteket nem árultak el az Invitelnél. Javorniczky szerint egyelőre nincs komoly esély a fogyasztói árak radikális csökkenésére, a felhasználói réteg bővítésével azonban jelentősen csökkenhet az egy filmre jutó elvárt bevétel.
A vod-szolgáltatásokban elérhető kínálat bővülésével számos ingyenes tartalom is megjelenhet az ajánlatokban. A UPC szerint a videotár-szolgáltatás további állomásai az úgynevezett catch-up tévé (a már bemutatott tévéadások visszajátszása), valamint a channel on demand (a csomagban nem szereplő, de igény szerint időlegesen elérhető) szolgáltatások lehetnek, írja a Napi.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.