2009. október 9. 08:26

A tévétársaságoknak mára nem maradt túl sok lehetőségük a tartalmak "újracsomagolásával" további tematikus csatornák indítására, s a jövőben várhatóan a nem lineáris, hanem egyéni választáson alapuló tartalomszolgáltatások irányába mozdulhatnak el, írja a Napi Gazdaság.

A magyarországi piacon is megjelent kezdeményezések kapóra jöhetnek a televíziószolgáltatóknak: a T-Home iptv megoldásához kapcsolódóan például a filmes produkciók mellett egyes tévécsatornák műsorait is tartalmazó videotár-szolgáltatás is elérhető. Augusztus óta a társaság nagykereskedelmi iptv-szolgáltatásának része a vod-szolgáltatás is.

Az iptv-előfizetők számára az Invitel is kínál videotár-megoldást: a tavaly májusban elindított szolgáltatás mintegy 400 filmet tartalmazó katalógusa főként rétegtartalmakkal bővült az elmúlt időszakban, már elérhetők koncertfilmek és felnőtt-tartalmak is. A fogyasztói oldalon jelentős az igény olyan további műfajok iránt, mint a gyermek- és mesefilmek, illetve az ismeretterjesztő és dokumentumfilmek - mondta a Napinak Javorniczky Áron, az Invitel tévészolgáltatások üzletágvezetője. A társaság előfizetői leggyakrabban vígjátékokat választanak a videotárból.
A T-Home iptv-előfizetőinek mintegy negyede néz rendszeresen vod-tartalmakat, a felhasználók száma pedig folyamatosan nő. A társaság tapasztalatai szerint azok az előfizetők, akik egyszer rátalálnak a szolgáltatásra, hamar állandó felhasználóvá válnak és intenzíven érdeklődnek az újdonságok, akciók iránt.

A friss sikerfilmek vonzerejére alapozva a vod-piacra szeptember elején belépett UPC Magyarország is felvette a sikerfilmeket az induláskor mintegy 120 filmet tartalmazó kínálatába. A szolgáltatás egyelőre csak a cég budapesti hálózatában érhető el - tranzakcióalapú és előfizetéses konstrukcióban. A UPC a jövő év során országos szinten is elérhetővé teszi a szolgáltatást.
Bár a magyarországi disztribútorokkal kötött szerződések adják az Invitel videotár-szolgáltatásból származó bevételeinek döntő többségét, azonban számos, főként a rendszerváltás előtt készült magyar film jogainak megszerzése komoly akadályokba ütközik. Főként azért, mert nem tisztázott, hogy a forgalmazási jog kiterjedhet-e a vod típusú szolgáltatásokra. A vod-szolgáltatásból származó bevételekről részleteket nem árultak el az Invitelnél. Javorniczky szerint egyelőre nincs komoly esély a fogyasztói árak radikális csökkenésére, a felhasználói réteg bővítésével azonban jelentősen csökkenhet az egy filmre jutó elvárt bevétel.
A vod-szolgáltatásokban elérhető kínálat bővülésével számos ingyenes tartalom is megjelenhet az ajánlatokban. A UPC szerint a videotár-szolgáltatás további állomásai az úgynevezett catch-up tévé (a már bemutatott tévéadások visszajátszása), valamint a channel on demand (a csomagban nem szereplő, de igény szerint időlegesen elérhető) szolgáltatások lehetnek, írja a Napi.