<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Egyelőre nincsenek meg az Európába irányuló orosz gáztranzit felújításának feltételei, mondta szerdán az ukrán gázvezetékrendszert üzemeltető vállalat egy meg nem nevezett illetékese hírügynökségeknek. Közben Szlovákia jelezte, segítene Ukrajnának hitel szerzésében.

Az ukrán államfő hivatala abban bízik, hogy ukrán területen már szerdán megindul az orosz gáz szállítása Európába. Bohdan Szokolovszkij, az elnök energiaügyi megbízottja kijelentette: "van remény" a gázszállítás beindulására, jelentette az ITAR-TASZSZ hírügynökség. Ugyanakkor, az ukrán vezetéküzemeltető vállalat illetékes szerint, Viktor Juscsenko ukrán elnök olyan utasítást adott, hogy ne újítsák fel a gázszállítást, amíg nem írnak alá megállapodást az orosz Gazprommal az orosz és az ukrán gázszállítási rendszerek műszaki paramétereinek kiegyenlítéséről. Elmondása szerint az ukrán fél már elkészített egy ilyen dokumentumot, és azt továbbította orosz partnerének.

Egyelőre nincs kész az Európai Bizottság ellenőreinek első beszámolója az orosz és ukrán gázmérőállomások munkájáról, mondta David Stulik, a megfigyelőcsoport szóvivője. Hozzátette, bár nincs hivatalos értesülése az elmúlt órákban történtekről, de "mintha azt ígérték volna (az oroszok), hogy növelik a gáz mennyiségét, és azt a megbeszélt útvonalon továbbítják".

Az energiaügyi megbízott nem tudott az ukrán elnöknek arról az utasításáról, hogy előbb meg kell egyezni az orosz Gazprommal a szállítás műszaki feltételeiről. "Erről semmit sem tudok" - mondta, de úgy vélekedett, hogy szükség van egy ilyen megállapodásra, ha nem is egy évre, de legalább egy hónapra.

Mindeközben Robert Fico szlovák miniszterelnök Kijevben tárgyalt Julija Timosenko ukrán kormányfővel, és egyebek között kijelentette: Szlovákiát nem érdekli, hogy Ukrajnának milyen a viszonya Oroszországgal, a szlovákoknak gáz kell. Fico szerint Szlovákiának 12 napra elegendő gáztartaléka van. Arra kérte Ukrajnát, hogy szállítson neki gázt ukrán földalatti tározókból. Fico hozzátette: Pozsony kész segíteni Kijevnek abban, hogy hitelhez jusson az úgynevezett üzemi gáz árának kifizetéséhez.

Timosenko válaszában aláhúzta, hogy Ukrajnának nincs szüksége hitelre, mivel az üzemi gázt mindig Oroszország szállította. Timosenko közölte: Ukrajna nem tud szállítani gázt Szlovákiának, mivel Ukrajna sincs ellátva gázzal teljes egészében. Kijev is kénytelen volt csökkenteni a gázszállítást fém- és vegyipari üzemei számára.

A nap folyamán Moszkvába is várják Robert Fico szlovák miniszterelnököt. Várhatóan Kijevben és Moszkvában tárgyal szerdán a bolgár és a moldovai miniszterelnök is.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.