<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Toshiba és a Sony mobil készülékekben használt kis- és középméretű folyadékkristályos kijelző (LCD) gyártásának integrálását tervezi.

Az egyesülés célja Japán versenyképességének növelése lenne a dél-koreai és tajvani konkurenciával szemben, állami pénzek bevonásával. Az állami Innovation Network Corporation of Japan befektetési alap finanszírozásával a közös vállalat már az idén megalakulhatna a Toshiba Mobile Display Co. és a Sony Mobile Display Corp. vállalatok összevonásával.

A DisplaySearch amerikai piackutató cég adatai szerint 2010-ben a Toshiba 9 százalékos, a Sony 6 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett a kis- és középméretű LCD kijelzők világipacán, ami a negyedik és hetedik helyet biztosította számukra a rangsorban. A piaci részesedés puszta összeadásával a közös vállalat a világelső rangjára tenne szert, megelőzve a Sharp-ot.

A mobiltelefonok és a mobil számítástechnikai eszközök iránt rohamosan növekvő keresletnek köszönhetően az LCD gyártásban a kis- és középméretű panelek piaca néz a legnagyobb növekedés elé. Az éleződő világpiaci árversenyben a japán gyártók elveszítették nyereségeiket a tévékészülékekhez szükséges nagyméretű LCD panelek piacán, ezért vagy felhagytak a gyártással, vagy lecsökkentették gyártási kapacitásukat. A kis- és középméretű LCD panel gyártásban azonban megőrizték versenyképességüket.

A Toshiba új üzemet is tervez építeni az Apple iPhone készülékeihez szükséges panelek gyártására, a Sony pedig a Seiko Epson Corp. egy üzemének megvásárlásával növelte termelési kapacitását.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.