2001. február 9. 11:00

A Magyarország és Japán közötti kapcsolatoknak nincs olyan területe, amelyen a fejlődés az elmúlt időszakban ne lett volna töretlen, a japán beruházások elérték az egymilliárd dollárt.

A Magyarország és Japán közötti kapcsolatoknak nincs olyan területe, amelyen a fejlődés az elmúlt időszakban ne lett volna töretlen, a japán beruházások elérték az egymilliárd dollárt - nyilatkozta az MTI-nek Nukazava Kazuo japán búcsúzó nagykövete, külön kiemelve a japán tőkeberuházások folyamatos növekedését.

A szigetországi diplomata, aki három hónap híján három évet töltött Budapesten, meggyőződésének adott hangot, hogy az együttműködés a jövőben tovább erősödik. Ezt a reményt szavai szerint megalapozza az a tény, hogy a japán cégek Magyarországot a kelet-közép-európai régióban továbbra is a legmegbízhatóbb befektetési helynek tekintik, és elégedettek azokkal a feltételekkel, amelyeket a magyar hatóságok biztosítottak a külföldi beruházók számára.

Mindez nem jelenti azt, hogy ezeken a feltételeken ne lehetne tovább javítani, ez azonban minden más ország, akár az Egyesült Államok vagy Kína vonatkozásában is elmondható - érvelt Nukazava Kazuo, aki egyben idézte a legfrissebb adatokat arról, hogy a japán beruházások Magyarországon elérték az egymilliárd dollárt. - Véleményem szerint ez egy rendkívül magas szint - jelentette ki a nagykövet, utalva arra, hogy a japán cégek magyarországi beruházásai messze meghaladják a lengyelországi vagy a csehországi szintet. Meggyőződésének adott hangot, hogy Magyarország a jövőben is vonzza a közvetlen szigetországi beruházásokat.

A két ország közötti gazdasági kapcsolatokat Nukazava Kazuo rendkívül kedvezőnek értékelte. Úgy vélekedett, hogy Magyarország 2003 vagy 2004 után várható Európa Uniós csatlakozása tovább ösztönzi majd ezeket a kapcsolatokat. A japán cégek arra számítanak, hogy a magyar uniós csatlakozással még könnyebbé válik az EU tagországaiba irányuló export.

Külön szólt a nagykövet az idegenforgalom fejlődéséről, aláhúzva, hogy Magyarország egyre vonzóbb hely a japán turisták számára. Ennek kapcsán utalt arra, hogy tavaly több mint 150 ezer japán turista látogatott el Magyarországra. Nukazava Kazuo, aki a japán Gazdasági Szervezetek Szövetségének, a Keidanrennek az elnöki székéből került a budapesti nagyköveti beosztásba, kiemelte: az itteni évek során mindvégig örömmel tapasztalta, hogy a két nép kölcsönösen tiszteli és becsüli egymást. Elmondta, hogy a számára nagy kihívást jelentő diplomáciai küldetés után nyugállományba vonul, de - mint hangsúlyozta - hazájában továbbra is Magyarország elkötelezett barátja marad.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!