2010. augusztus 6. 07:44

A jövő héten kezdődő Sziget Fesztivál költségvetésének több mint harmada, csaknem egymilliárd forint megy el a sztárfellépők gázsijára. A hetijegyek eladása 5-10 százalékkal visszaesett, napijegyből viszont több fogy, mint tavaly, írja a Világgazdaság.

Az idei Sziget Fesztivál körülbelül 2,7 milliárd forintos költségvetéséből a legtöbb pénz, összesen 1,45 milliárd forint a programokra megy el. Ezen belül 990 millió forintot visz el a sztárfellépők gázsija, egyéb programokra pedig 460 millió forintot fordít a Sziget Kft., mondta el a gazdasági napilapnak Gerendai Károly főszervező.

A második legnagyobb kiadási tételt a mintegy 500 millió forintra rúgó technikai költségek jelentik, reklámozásra pedig 235 millió forint megy el - utóbbi célra belföldön százmillió, külföldön pedig 135 millió forint jut.

Ami a bevételi oldalt illeti, annak több mint 70 százalékát a jegyeladások hozzák. Gerendai szerint az eladott bérletek számában 5-10 százalékos visszaesést tapasztaltak - főleg a franciák érdeklődése csappant meg -, a napijegyek eladása viszont a tavalyinál kedvezőbben alakul. Itthon 15 százalékkal csökkent az előzetes értékesítés nagysága.

A főszervező szerint nagyon sok múlik a helyszíni jegyeladásokon, amelyek a teljes látogatószám körülbelül felét szokták adni minden évben. Azzal már elégedettek lennének, ha meg tudnák közelíteni a tavalyi 390 ezres látogatószámot - múlt évben ez 150 millió forintos nyereségre volt elég.

A szponzori pénzek 22 százalékát adják a bevételeknek - idén a Dreher mellett a Vodafone is főszponzori státuszt kapott -, hét százalék pedig a fesztiválra kitelepülő vendéglátóhelyek által fizetett standdíjakból folyik be, írja a Világgazdaság.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.