<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az üzletekben az áfaemelés miatt kissé kaotikusak az árak. Ennek oka, hogy a kereskedelmi egységek eltérően érvényesítették az intézkedést, több cikknél pedig csak külön ajánlással lehet eldönteni, mekkora is az adótartalom, írja a Napi Gazdaság.

Csak július végére lesz "rend" a kiskereskedelmi árrendszerben, most ugyanis a láncok egyenként vizsgálják felül az egyes termékkategóriák árazását, illetve azt, hogy az áfaemelést követő árváltozások hogyan hatottak a kategóriákon belüli termékek forgalmára. A termékek forgalmához szorosan igazodó árszinteket az borította meg, hogy a legtöbb kereskedelmi egység egy az egyben vezette át az áfanövekedést az árakba. Arra nem volt idő, hogy mérlegeljenek: mely terméknél mekkora áfahatást érdemes áthárítani. Hackl Mónika, a Tesco Global Áruházak Zrt. szóvivője a Napinak elmondta, az áruházlánc nagyságrendileg nagyjából egyszázaléknyi áfaterhet nyelt le, a többit a termékek túlnyomó többségében megjelenítették a fogyasztói áremelkedés. Kiemelte, azoknál a termékeknél nem alkalmazták a teljes áremelést, ahol előre tudható volt, hogy az árnövekedés jelentősen visszaveti a termék forgalmát. Ott sem alkalmazták teljes egészében az árnövekedést, ahol nagy a forgási sebesség. A cég most vizsgálja felül az egyes termékek árképzését.

A CBA Kereskedelmi Kft. más oldalról közelítette meg az áfaemelést. Fodor Attila, a cég szóvivője elmondta, hogy az alapvető élelmiszerek esetében (amelyek nem kerültek bele a kedvezményes áfakörbe) igyekeztek megtartani az árakat és más kevésbé árérzékeny termékeknél jobban növelni. Fodor szerint a piacon egyelőre némi káosz mutatkozik, ugyanis az átárazás önmagában is komoly bonyodalmakat okozott, amit csak tetézett, hogy sok beszállító a mai napig nem tudja, a termékére milyen áfatartalmat számoljon. Leginkább a süteményeknél nagy a tanácstalanság, de a pékárunál is több ízben előfordult, hogy külön ajánlást kellett kérni a hivatalos szervektől. (Egy-egy terméknél az dönti el az áfaszintet, hogy az összetevőiben milyen arányt képviselnek az alapélelmiszerek.)

A CBA szerint akik most nem hárították át az áfahatást, azoknak legalább két hónap múlva meg kell tenniük az áremelést, már csak azért is, mert hamarosan kezdődnek az új ártárgyalások a beszállítókkal, akik biztosra vehető, hogy további átadásiár-emeléseket szeretnének elérni.
Egy héttel az áfaváltozást követően nehéz lenne megbecsülni, hogy általában mekkora áremelést hajtottak végre a kereskedelemben - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Statisztikai adatok még nincsenek, ráadásul az eltelt idő is olyan kevés, hogy a saját tapasztalatokra sem szabad hagyatkozni. Magyarul: igaza van annak is, aki úgy látja, hogy az áfaemelést teljes egészében áthárították a kereskedők, és annak is, aki szerint egyes termékeknél nagyobb, másoknál kisebb mértékben nyúltak hozzá az árakhoz. Egy biztosnak látszik - tette hozzá Vámos -, mindenhol növekedtek az árak. Sajnos politikai és nem szakmai döntés született, hogy mely termékek kerüljenek a kedvezményes áfakörbe, így történhetett meg, hogy például a liszt, az olaj, a zsír, a tészta, a cukor vagy a rizs kimaradt, de például a pattogatott kukorica belekerült, írja a Napi.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.