<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Lényegesen egyszerűbb lesz a telephely-engedélyezési eljárás 2009. április 1-től, mivel számos tevékenység esetében lehetővé válik az üzleti tevékenység megkezdése a telephelyen, a bejelentést követően azonnal - mondta el Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón, kedden.

A 2008-ban megkezdett deregulációs intézkedések folytatásaként az idén tavasztól 149, korábban engedélyezéshez kötött tevékenységi körből csupán 66 esetében szükséges a telephely-engedélyezés lefolytatása - emelte ki a miniszter.

Emellett az eddigi 60 napos ügyintézési határidő 30 napra rövidül, így jelentősen nőhet a magyar vállalatok versenyképessége.

Az engedélyezési eljárás jövőbeli egyszerűsítése, gyorsítása céljából eljáró hatóságként a kistérségi jegyzőt jelöli ki a minisztérium, az eljárásban közreműködő szakhatóságokat pedig csak indokolt esetben vonják be az engedélyezésbe.

A bürokratikus terhek csökkentése új energiákat szabadíthat fel a gazdaságban, növelheti a vállalkozások versenyképességét, javíthatja eredményüket - húzta alá Bajnai Gordon. A miniszter hozzátette: a kormány célul tűzte ki, hogy a vállalkozók adminisztratív terheit 2012-ig 25 százalékkal csökkenti.

Bajnai Gordon emlékeztetett: a közigazgatási hatósági eljárás a következő évek során 22 munkanapról 20 munkanapra csökken 2011-ig, s ebben az ügyfél tájékoztatása is benne szerepel. Emellett az uniós pályázatok elkészítésére fordítandó átlagos idő is 30 százalékkal lesz kevesebb, valamint a pályázatok átlagos átfutási ideje is 25-40 százalékkal rövidebb lesz. 2008-ban csökkent az építésügyi hatósági engedélyhez kötött építési munkák köre, s nőtt azok aránya, ahol sem engedély, sem bejelentés nem szükséges. Ezen felül az elmúlt évben a szakhatósági közreműködések száma is mintegy 25 százalékkal csökkent.

A miniszter hozzátette: 2009 tavaszán új mérési módszert vezet be a kormány, amelynek segítségével minden kormánydöntés esetében felméri, hogy az adott döntés milyen mértékű terheket ró a hazai vállalatokra.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.