2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az idén eddig 1122 gépre szóló rekordmennyiségű megrendelést tudhat magáénak az Airbus nyugat-európai repülőgépgyártó konzorcium, miután a dubai légi szalonon két nap alatt történelmi mennyiségű megrendelést kapott.

Az Emirates légitársaság - amely eddig is az Airbus legnagyobb megrendelőjének számított - 20,2 milliárd dolláros értékben írt alá szerződést vasárnap az európai konzorciummal hetven A350-ös és tizenegy A380-as óriásgép szállítására. Ekkora méretű megrendelést még soha nem kapott az Airbus. A gépek átadása 2013-ra várható.

Ezzel egy időben az üzleti utak specialistájának számító szaúdi NAS húsz A320-as rendelt meg több mint kétmilliárd euró értékben.

Hétfőn a repülőgép-bérlésekre szakosodott állami tulajdonú Dubai Aerospace Enterprise (DAE) leányvállalata, a DAE Capital rendelt meg hetven A320-ast és harminc A350-öst 13,5 milliárd euró értékben. Francia sajtóértesülések szerint az Air Arabia fapados légitársaság hétfőn szintén jelezte, hogy ötven A320-ast kíván vásárolni.

Az összesen több mint 35 milliárd dolláros megrendelésekkel a gyártó megdönti a 2005-ös 1111 gépre szóló rekordját, hiszen eddig idén 1122 repülőgép gyártására kötött szerződést.

Az európai konzorcium ezzel kezdi beérni konkurensét, az amerikai Boeinget, amely az év eleje óta vezette a megrendelési listákat. Az cég Dubaiban ugyanakkor szintén három óriási megrendelést kapott. A Qatar Airways harminc 787-est rendelt 6,1 milliárd dolláros értékben, az Emirates légitársaság tizenkét 777-est 3,2 milliárd dollárért, míg a DAE a konkurenshez hasonlóan a Boeingtől is száz gépet rendelt 13,7 milliárdos összegben.

A DAE Capital dupla megrendelése jól szimbolizálja a Golf-öböl légitársaságainak fejlődését, és azon belüli is a másfél millió lakosú Dubaiét, melynek döntései meghatározzák a két nagy repülőgépgyártó sorsát.

Az A380-as óriásgép háromszori késedelmének bejelentését követő pénzügyi nehézségek után az Airbus igazi kereskedelmi sikerrel zárja az évet, de ennek ellenére Thomas Enders, a konzorcium elnöke nem kíván módosítani a Power 8 néven februárban elindított négyéves átalakítási terven, melynek keretében hat európai üzemben 10 ezer munkahely megszüntetése várható.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!