1p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A cseh kormány friss döntése szerint részvénytársasággá alakul a prágai repülőtér üzemeltetője, a Letiste Praha állami vállalat, mellyel megtették az első lépést majdani privatizálásához.

A felálló új gazdasági szervezet feladata, hogy fokozatosan átvegye az állami vállalat eszközeit. A 70 és 100 milliárd cseh korona értéket képviselő repülőteres cégét a jövő év végére el szeretné adni a prágai kormányzat.

A Letiste privatizálása már sok hónapja napirendre került. A bécsi repülőteret üzemeltető társaságot, a tőzsdén is jegyzett Flughafen Wien-t osztrák sajtóértesülések szerint vevőként igen érdekelné a prágai Ruzyne repülőteret "menedzselő" állami vállalkozás eladása. Már ez év februárjában felmerült, hogy ki kellene választani a privatizációban közreműködő beruházási bankot. A lehetséges jelöltek száma elérheti a tízet.

A prágai repülőtér forgalma tavaly 11,6 millió utasra nőtt. Egy befektetési cég, a Patria Finance 2004-ben még csak 36 milliárd koronára, azaz közel 1,3 milliárd euróra becsülte a repülőtér-üzemeltető értékét.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!