<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Prágai Értéktőzsde Kamara (BCPP) engedélyezte azon tagjainak, akik együttesen az értéktőzsde többségi részvénycsomagját tartják kezükben, hogy részvényeiket eladják - jelentette be szerdán délután Prágában Pert Koblic, az értéktőzsde vezérigazgatója.

A döntés indoklásaként a vezérigazgató megjegyezte: pénzügyi befektetők és stratégiai partnerek fokozott érdeklődést mutatnak a prágai értéktőzsde iránt, s a tranzakció összhangban van a jelenlegi európai egyesülési folyamatokkal. A tranzakció befejezésére néhány hónapon belül kerülhet sor. Koblic leszögezte: a prágai értéktőzsde jelenleg nagyon jó állapotban van, neves külföldi tőzsdéktől kaptak nagyon vonzó, jó ajánlatokat.

Mérlegelik a prágai értéktőzsde eladását, ezt erősítette meg az egyik tulajdonos, a Patria Finance képviselője már szerdán reggel a cseh közszolgálati televízióban. Lehetséges, hogy a közeljövőben a tőzsde új partnereket fog keresni - jelentette ki a televízióban Jan Klenor, a Patria Finance igazgatója. E cégé a tőzsde részvényeinek 24,85 százaléka.

A prágai értéktőzsde iránt a prágai lapok szerint a konkurens varsói vagy a bécsi tőzsde is érdeklődik.

Cseh források szerint várható, hogy a Patria Finance tőzsdeügynökség mellett más tulajdonosok is eladhatják részvényeiket: a Tiger Holding (13,54 százalék), a Komercní Banka (11,51 százalék) és a CSOB (0,38 százalék). Együttesen ez 50,28 százalék, vagyis a többség.

A prágai tőzsde eladását az értéktőzsdék jelenlegi európai egyesülési folyamata is ösztönzi. Megfigyelők szerint ilyen szempontból a bécsi tőzsde Közép-Európa nagy játékosa, amely már korábban jelezte, mennyire érdeklődik a budapesti és a ljubljanai értéktőzsdék iránt.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.