2017. április 20. 17:33

Alapítványi tulajdonba került az Index.hu-t kiadó Index.hu Zrt.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Új kezekbe került az Index Zrt. 100%-os tulajdoni hányada csütörtökön, miután a Magyar Nemzetben és a HírTv-ben is érdekeltséggel bíró Pro-Ráta Holding Zrt. a 2014 februárjában kötött megállapodása alapján opciós jogát érvényesítette, és az így szerzett tulajdonát a „Magyar Fejlődésért Alapítványra” ruházta át – erről az Index.hu-n megjelent közleményben tájékoztattak.
 
 

A közleményben azt írják:

az alapítványi tulajdonszerzés célja, hogy az Index.hu internetes portál vezető piaci pozíciója, minőségi tartalomgyártó tevékenysége, függetlensége, valamint minél szélesebb társadalmi elérése a továbbiakban is biztosított legyen.
 
Közölték: a tulajdonosváltással egyidőben az Index.hu Zrt. jelenlegi igazgatósági tagjai lemondtak tisztségükről, és az új 100%-os tulajdonos „Magyar Fejlődésért Alapítvány” új igazgatósági tagokat nevezett ki határozatlan időtartamra dr. Bodolai László ügyvéd, dr. Nagy Ajtony Csaba ügyvéd és Kereszty Gábor közgazdász személyében, akik maguk közül az Igazgatóság elnökévé dr. Bodolai Lászlót választották.

 Az alapítványt januárban hozták létre a bírósági nyilvántartás szerint, a bejegyzés március 21-én emelkedett jogerőre.

Dr. Bodolai László 1998-tól egyéni ügyvéd, közel 20 éve képviseli az Index.hu kiadóját és a hírportált sajtóperekben, személyiségi jogi ügyekben. Tagja a Nemzeti Választási Bizottságnak, ahová az LMP delegálta.

Kereszty Gábor közgazdász, 2002 és 2007 között a TV2 vezérigazgatója volt, de hírigazgató-helyettes és főszerkesztő is volt a csatornánál. Az 1990-es években a Magyar Televízió Objektív című műsorának szerkesztője és a Magyar Rádió tudósítója, riportere is volt. 2007 és 2009 között a ProSiebenSat1 tartalomfejlesztési alelnöke, 2010 és 2013 között a Viasat kreatív igazgatója volt.

Dr. Nagy Ajtony Csaba ügyvéd a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép Zrt. felügyelőbizottságának elnöke és a Mahir Zrt. felügyelőbizottsági tagja. 2009 és 2016 között a szintén  Simicska-érdekeltségbe tartozó, a Class FM rádiót működtető Advenio Zrt. igazgatósági tagja volt. 2004 és 2011 között az M-RTL Zrt. felügyelőbizottsági tagja volt.
 
Vélemény: Nagy Ajtony Csaba igazgatósági tagként való szereplése az alapítvány vezetésében, valamint a Pro-Ráta Holding, mint Simicska-érdekeltségek tulajdonosa, arra utalhat, hogy igaznak bizonyultak azok az iparági pletykák, mely szerint Simicska Lajos érdekkörébe kerülhet a legnagyobb magyar hírportál. A korábbi tulajdonos, Spéder Zoltán tavaly nyári látványos és durva kegyvesztése után folyamatosan és gyorsan adta fel minden korábbi gazdasági érdekeltségét. Az FHB bank és a BIF ingatlanfejlesztő után most egyik utolsóként az Index Zrt-től vált meg.  A CEMP ugyanakkor sokkal több terméket foglal magába, így a blog.hu, a Totalcar, a Dívány, a Velvet, a Femina, a napi.hu vagy az Inforádió is a portfolió része. Kérdés, hogy a CEMP-pel mi történik ezek után. A CEMP-ből tavaly ősszel vált ki a portfolio.hu és a Net Média Zrt, amelyhez a Pénzcentrum és az agrarszektor.hu is tartozik. A Portfolio és a Pénzcentrum hírei változatlanul az Index címlapján állandó helyen szerepelnek, így a tulajdonosváltás nem feltétlenül jelent változást a napi elérést illetően.

A Magyar Fejlődésért Alapítvány alapítója egy NP Nanga Parbat 17 Tanácsadó Zrt. nevű cég - írja a 444.hu. Ennek egy részvényese van a cégjegyzék szerint, Bodolai László, alaptőkéje tízmillió forint.

A bejegyző dokumentum szerint az MFA alapítvány célja: „Ösztöndíj nyújtása oktatási, kulturális és kommunikációs tevékenység céljára. Alternatív oktatási projektek és a független magyar média támogatása. Kommunikáció fejlesztése. A magyar kulturális örökség megőrzése. Az európai értékek elterjesztése Magyarországon.” 

Kettősmérce blog szerint az MFA székhelye is érdekes, ugyanis ez egy óbudai panel egyik első emeleti lakása, ami az ide bejegyzett cégek adatai alapján egy kisebb cégtemetőnek tűnik. Kissé furán hat, hogy a lent látható házból fogják irányítani papíron a vezető magyar hírportált.

mfor.hu