2008. július 25. 11:19

A Magyar Posta elállt a postai kerékpárok és utánfutók szállítására és szervízelésére a Cronopont Kft.-vel megkötött szerződésétől - közölte a posta pénteken.

A szerződést 2007. november 26-án kötötték. A Magyar Posta Zrt. mintegy 1,1 milliárd forintért vásárolt volna csaknem 4800 kerékpárt és harminc kerékpár-utánfutót, az ár magába foglalta volna az eszközök öt éven keresztüli karbantartását és eseti javítását is.

A vállalkozási szerződés szerint a nyertesnek 640 váltós kerékpárt (245 darabos opcióval), 4148 váltós biciklit (1676 darabos opcióval) és 30 kerékpár utánfutót kellett volna leszállítania. A KRPAN típusú bicikliket Szlovéniában fejlesztették ki kifejezetten postai igények alapján.

A posta korábban ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tett a közbeszerzési szabályok megsértése miatt. A belső vizsgálat egyértelműen bebizonyította, hogy Gergely László, a társaság közbeszerzési bizottságának vezetője a kerékpárbeszerzési pályázatot megelőzően - felhatalmazás nélkül - információkat adott át a tender későbbi győztesének. Ezt a posta azóta felmentett munkatársa a társaság ellenőreinek is beismerte.

A mostani döntés nyomán a cég új közbeszerzési eljárást ír majd ki.

MTI/Menedzsment Fórum