TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A cégek harmada elbocsátással is reagálhat a minimálbér-emelésre, ami számos kis- és közepes vállalatot hátrányosan érint - derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) felméréséből.

A kormányfőhöz és a gazdasági miniszterhez eljuttatott levelében a kamara elnöke a minimálbér-emelés következményeinek közös feltárását kezdeményezte.

A kamara felmérése szerint a borsodi, Hajdú és Jász-Nagykun-Szolnok megyei, valamint a szabolcsi cégek 30-40 százaléka reálisan számol a létszámcsökkentéssel, további 33 százalékuk tevékenységbővítéssel kívánja a minimálbér-emelés terheit kigazdálkodni - ismertette a felmérés eredményeit Parragh László, az MKIK elnöke. Eddig az elbocsátás csak lehetőségként merült fel, a leépítésekre még nem került sor a statisztikai adatok szerint. A béremelés elsősorban az elmaradott térségekben gazdálkodó kisvállalkozásokat, a munkaigényes, vagyis bérmunkára szakosodott cégeket érinti hátrányosan. Különösen érzékeny a helyzet a textil- és bőriparban, valamint azon cégeknél, amelyek a foglalkoztatottak számának megtartását, illetve bővítését részben pályázatokból fedezték - mondta Parragh László. A kamara a minimálbér hatásainak vizsgálatára közös bizottságot javasol a kormánynak, illetve a gazdasági tárcának. A Gazdasági Minisztériumba még nem érkezett meg a kamara javaslata, ezért azt a tárca kérdésünkre nem kommentálta.

Újra napirendre kerülhet a legkisebb fizetés 40 ezer forintra való emelésének kompenzálása is. Az MKIK kezdeményezte, hogy a szufficites Munkaerő-piaci Alapból ellensúlyozzák a kis- és közepes cégek többletterheit. Tény viszont, hogy a korábbi tárgyalásokon a kormány a munkaadói szervezetek javaslatát többször lesöpörte a tárgyalóasztalról, s Orbán Viktor miniszterelnök is közölte: nincs esély kompenzációra. Bár Parragh László és a miniszterelnök között folyamatos a véleménycsere - felelte kérdésünkre a legutóbb a szaúd-arábiai miniszterelnöki látogatás üzletemberi delegációjában is részt vevő kamarai elnök -, a konkrét kérdésben nem született megállapodás.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.