2001. február 22. 11:00

A cégek harmada elbocsátással is reagálhat a minimálbér-emelésre, ami számos kis- és közepes vállalatot hátrányosan érint - derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) felméréséből.

A kormányfőhöz és a gazdasági miniszterhez eljuttatott levelében a kamara elnöke a minimálbér-emelés következményeinek közös feltárását kezdeményezte.

A kamara felmérése szerint a borsodi, Hajdú és Jász-Nagykun-Szolnok megyei, valamint a szabolcsi cégek 30-40 százaléka reálisan számol a létszámcsökkentéssel, további 33 százalékuk tevékenységbővítéssel kívánja a minimálbér-emelés terheit kigazdálkodni - ismertette a felmérés eredményeit Parragh László, az MKIK elnöke. Eddig az elbocsátás csak lehetőségként merült fel, a leépítésekre még nem került sor a statisztikai adatok szerint. A béremelés elsősorban az elmaradott térségekben gazdálkodó kisvállalkozásokat, a munkaigényes, vagyis bérmunkára szakosodott cégeket érinti hátrányosan. Különösen érzékeny a helyzet a textil- és bőriparban, valamint azon cégeknél, amelyek a foglalkoztatottak számának megtartását, illetve bővítését részben pályázatokból fedezték - mondta Parragh László. A kamara a minimálbér hatásainak vizsgálatára közös bizottságot javasol a kormánynak, illetve a gazdasági tárcának. A Gazdasági Minisztériumba még nem érkezett meg a kamara javaslata, ezért azt a tárca kérdésünkre nem kommentálta.

Újra napirendre kerülhet a legkisebb fizetés 40 ezer forintra való emelésének kompenzálása is. Az MKIK kezdeményezte, hogy a szufficites Munkaerő-piaci Alapból ellensúlyozzák a kis- és közepes cégek többletterheit. Tény viszont, hogy a korábbi tárgyalásokon a kormány a munkaadói szervezetek javaslatát többször lesöpörte a tárgyalóasztalról, s Orbán Viktor miniszterelnök is közölte: nincs esély kompenzációra. Bár Parragh László és a miniszterelnök között folyamatos a véleménycsere - felelte kérdésünkre a legutóbb a szaúd-arábiai miniszterelnöki látogatás üzletemberi delegációjában is részt vevő kamarai elnök -, a konkrét kérdésben nem született megállapodás.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!