2p

Alkalmazotti állományának megközelítőleg 7 százalékos csökkentésére készül a Mol Nyrt. szlovákiai leányvállalata, a pozsonyi Slovnaft olajipari vállalat - erősítette meg Anton Molnár a vállalat szóvivője.

Az elbocsátás a 3600 embert foglalkoztató vállalat megközelítőleg 300 alkalmazottját érintheti a következő néhány hónapban.

Az elbocsátás a vállalatnál bevezetett általános költségcsökkentő intézkedések része. Az elbocsátás nagyobb része, közel kétharmada az adminisztratív munkaerőt érinti, egyharmada a gyártásban dolgozókat - mondta Anton Molnár.

Az átszervezés hátterében az áll, hogy az elmúlt időszakban - az üzemanyagok emelkedő ára és a csökkenő kereslet miatt - az egész kontinensen romlott az olajipari vállalatok helyzete. Az elmúlt időszakban, az üzemanyagok iránti kereslet mintegy 10 százalékos csökkenését lehetett tapasztalni, miközben a kilátásokkal kapcsolatos elemzések a helyzet további romlását vetítik elő - fejtette ki.

A kialakult helyzet ennek ellenére nem befolyásolja a vállalat beruházási terveit, köztük a vállalat új - 204 millió eurós befektetést igénylő - polietilén gyártó üzemegységének tervezett építését sem.

A Mol a múlt héten pénteken közölte, hogy Magyarországon mintegy tízezer dolgozójából hétszáz elbocsátását tervezi csoportos létszámleépítés keretében.

Szollár Domokos, a Mol szóvivője elmondta: a leépítés a Mol Nyrt.-t, valamint a csoporthoz tartozó TVK-t is érinti. A cég a magyarországi finomítás, a termelés, a logisztika, a nagy- és kiskereskedelem területén egyaránt tervez elbocsátásokat. Fele-fele arányban fizikai és szellemi foglalkozásúakat küld el a vállalat. A finomítás és kereskedelem üzletágban 12 százalékos leépítést helyezett kilátásba a vállalat.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!